Szent Flórián koszorúja

2018.05.05. 20:00

Ünnepséget tartottak a dunaújvárosi közbiztonsági hónap alkalmából

A tűzoltósághoz kapcsolódó eseményekkel folytatódott a közbiztonsági hónap eseménysorozata.

Pekarek János

A koszorúzók: Csernák Zoltán, Orosz Csaba, Szőke István, Udvardi Sándor, Horváth Mirkó Fotó: ZsE/DH

A tűzoltók védőszentje, Szent Flórián szobránál rendeztek koszorúzási ünnepséget pénteken délben a Dunaújvárosi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság épületének előcsarnokában.

Imája hatására

Az ünnepséget a dunaújvárosi közbiztonsági hónap rendezvénysorozata alkalmából rendezték. A koszorúzáson ott volt Orosz Csaba tűzoltó alezredes, a Dunaújvárosi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság parancsnoka, Udvardi Sándor, a Dunaújváros és Környéke Közbiztonságáért Közalapítvány kuratóriumának elnöke, Szőke István, a közbiztonsági hónap rendezvénysorozatának megalapítója. A hivatásos tűzoltókat Csernák Zoltán és Horváth Mirkó tűzoltó őrmesterek képviselték.

Szent Flórián a korai keresztények egyik vértanúja volt. A 3. században élt egykori római katonatiszt volt, aki a mai Ausztria területén szenvedett vértanúhalált, amiért a keresztényüldözések idején megvallotta hitét. Legendája szerint egy imája hatására elaludtak egy égő ház lángjai.

A koszorúzók: Csernák Zoltán, Orosz Csaba, Szőke István, Udvardi Sándor, Horváth Mirkó Fotó: ZsE/DH

A koszorúzási ünnepség egyben alkalom is volt arra, hogy felavassák azt az emlékfalat, amelyet a parancsnokság előcsarnokában, a Szent Flórián szobor mögött alakítottak ki. Ezen az emlékfalon szerepelnek a dunaújvárosi tűzoltóság parancsnokainak arcképei. Mellettük ott vannak mind­azon tűzoltók fényképei, akik 1996-tól kezdve átvehették az Év Tűzoltója címet: ezt a kitüntetést mára a Dunaújváros Közbiztonságáért Díj váltotta fel.

A dunaújvárosi tűzoltó-parancsnokság 1951-től kezdve működik. A dunaújvárosi közbiztonsági hónap hagyománya, hogy nem csak Szent Flórián szobrát koszorúzzák meg, hanem a dunaújvárosi temetőben nyugvó egykori bajtársak sírját is. Így felkeresték Szabó Alajos sírját, aki 1957 és 1984 között vezette a dunaújvárosi tűzoltóságot.

Megkoszorúzták

Koszorút helyeztek el Kovács Lászlónak, a Dunaferr Zrt. létesítményi tűzoltósága egykori parancsnokának sírján. Megkoszorúzták Vígh Gyula, a Dunaújváros és Környéke Közbiztonságáért Közalapítvány egykori kuratóriumi elnökének nyughelyét csakúgy, mint Markovics Sándor nyugállományú tűzoltó sírját.

A temetői koszorúzásokon Orosz Csaba, Udvardi Sándor, Szőke István és Hujber Gyula, a Mezőfalvi Mezőgazdasági Szolgáltató Zrt. rendészeti vezetője, a közbiztonsági hónap régi szervezője vett részt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában