A gyorsabb mentésért

2018.05.12. 15:30

Ezzel Ön is percekkel gyorsíthatja a tűzoltók mentő munkáját

A közbiztonsági hónap részeként fórumot tartott tegnap az Intercisa Múzeumban Somogyi Gábor tűzoltó őrnagy, a Dunaújvárosi Katasztrófavédelmi Kirendeltség Hatósági osztályvezetője a társasházak tűzvédelmével kapcsolatban.

Balla Tibor

Egészen pontosan a középmagas épületekkel kapcsolatos aktuális tűzvédelmi kérdésekről beszélt. Olyanokról, amikről talán már hallottunk valamit, de szinte biztosan nem tudjuk, vagy nem tudjuk pontosan. Éppen ez adta a fórum apropóját. Összegyűjtötték azokat a kérdéseket, amiket az elmúlt esztendőben a lakók, a lakásszövetkezetek elnökei, közös képviselők feltettek. Somogyi Gábor őrnagy ezekre próbált egy csokorban választ adni a tűzbiztonsággal, a megelőzéssel, illetve az átalakítások, felújítások aktuális kérdéseivel kapcsolatban.

A következő témakörökre tért ki részletesen: A szellőző rendszerek tisztítása, a pályázat keretében megvalósuló nyílászárócsere, a tárolás a közlekedőn, a segédmotorok elhelyezése a közös helyiségekben, a szemétledobó helyiség tárolásra szolgáló használata, az utólagos hőszigetelés, a propán-bután gázpalackok tárolása, használata, a rácsos lezárások, a tűzvédelmi házirend, a száraz felszálló vezeték átalakítása. Néhány szót ejtett a jogszabályi háttérről is.

Somogyi Gábor őrnagy aktuális tűzvédelmi kérdésekről tartott előadást Fotó: Hankusz Kálmán

Olyan, mindenkit érintő kérdéseket tisztázott, mint például, hogy a 14 méternél magasabban lévő legfelső használati szinttel rendelkező lakóépületek szellőző rendszerét leg­alább 3 évente tisztítani kell, és ezt írásban igazolni is szükséges. Vagy hogy ha a lépcsőházi nyílászárók cseréjével nem jár a lakóház felújítása, akkor nem előírás a lépcsőházi füst­elvezetés utólagos kiépítése, ám, ha a nyílászárókat is cserélik, akkor az aktuális előírás szerint kell azt megvalósítani. Azt már biztosan mindenki tudja, hogy a menekülési útvonalként is szolgáló közlekedőn nem lehet éghető anyag, és azt leszűkítő tárgyak sem. Legalább 1,1 méter helyet szabadon kell hagyni. Azt viszont már kevesebben tudják, hogy segédmotoros kerékpárt csak tárolási rendeltetésű helyiségben lehet tárolni, propán-bután gázpalackot nem szabad – még a kicsit sem – a földszintesnél magasabb épületekben tartani. A szemétledobót viszont egyáltalán nem szabad tárolásra igénybe venni. A száraz felszálló vezeték jó állapota viszont percekkel gyorsíthatja a tűzoltók mentő munkáját.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában