Dobbant az ugrós, koccant az üveges

2018.05.24. 10:00

Néptáncos randevú az alapi táncosokkal pünkösdvasárnap

Szívet-lelket melengető néptáncba, népzenébe, pompás viseletbe öltözött pünkösdvasárnap a főutca. A Mezőföld Népi Együttes a 17. alapi pünkösdi néptánctalálkozón randevúzott barátaival.

V. Varga József

A díszes, színes, népes menet délben indult a Ruskovics kocsmától a művelődési házhoz, a délutáni néptáncos gálára. Színpadra lépett az alapi Mezőföld Népi Együttes, a buzsáki Boszorkányos Néptánc­csoport, a Csata Táncegyüttes utánpótlás- és ifjúsági csoportja (Isaszeg), a hőgyészi Székely Kör Bokréta Néptánccsoportja, a Gyöngypárta Táncegyüttes (Magyarlapád), a Pántlika Néptáncegyüttes (Tamási), a Gerence Hagyományőrző Néptáncegyüttes (Veszprém) és a Glöckner János Német Nemzetiségi Tánccsoport (Györköny).

Kísért a Szedtevette zenekar, Juhász Zsófia vezetésével. A húszéves születésnapját az idén ünneplő alapi népi együttes önzetlenül ápolja, gondozza azt az örökérvényű kincset, amit elődeik hagytak rájuk.

Fotós: V. Varga József/ Fejér Megyei Hírlap

„Pünkösdkor újra él az örökség. A táncokban, a dalokban újra köztünk vannak az egykori pásztorok, béresek, szól a talpalávaló, dobban az alapi ugrós, koccan az üveges” – emelte ki ünnepi köszöntőjében Méhes Lajosné polgármester.

A kísérőprogramok között a sáregresi fazekas testvérpár, Oroszi István és Oroszi Sándor agyagozásra invitált kicsit és nagyot, és persze népi játékokkal is lehetett múlatni az időt, egyre forgott a kosaras hinta. A napot táncházzal zárták.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában