fő az egészség

2018.04.30. 08:00

Öt éve dolgoznak egy egészségesebb Dunaújvárosért

Ha a dunaújvárosi egészségügyi intézményekről van szó, az első ami beugrik a helyieknek az egykori Zöld SZTK, esetleg a Szent Pantaleon Kórház. Itt újvárosban azonban létezik egy hely, amely sokkal inkább a megelőzésben, a betegségek elkerülésében játszik szerepet.

Morva Dávid

Az „EFI” pontosan azt hivatott megakadályozni, hogy a fent említett két intézmény – a zöld rendelő helyett manapság a „fehér” működik – vendégszeretetét kelljen élveznünk.

Az „EFI” 2013. július 1-jén nyitotta meg kapuit. Az azóta eltelt csaknem öt év alatt sokan látogattak az intézménybe. Az iroda népszerűsége nem véletlen, hiszen a dolgozók, ingyenes tanácsadásokkal, szűrésekkel, sőt személyre szabott étrenddel segítenek a helyi és környékbeli embereknek. Ez alkalomból az iroda szakmai vezetőjével, Fehér Magdolnával beszélgettem.

Az egészséges életmód alappillérei fotó: Morva Dávid

Kezdetek

A dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház -Rendelőintézet, még 2012-ben nyújtott be pályázatot, amelynek célja kistérségben élők életmódjának egészségtudatos irányba fordítása, valamint az ezzel kapcsolatos tudásanyag terjesztése volt. Emellett, konkrét programok révén az emberek egészségi állapotának javítása.

- 2013. július 1-jén nyitottunk. A pályázat megvalósítási szakasza két év volt. Ennek során tudta megkezdeni működését az „EFI”, alakítottuk ki azt a stabil működési rendet, amelynek 2015 júliusa óta pedig fenntartási szakaszban vagyunk, de továbbra is támogat bennünket a minisztérium.

Programok

Az Egészségfejlesztési Iroda közvetlen lakossági ellátást végez, emellett koordinálja a terület egészségfejlesztő tevékenységét is.

- A programjaink összetettek. Elsősorban telefonos bejelentkezés alapján jöhetnek ide a kliensek, de úgymond akár „be is eshetnek” az utcáról, hiszen itt egyből két főállású kolléga várja őket. Először egy állapotfelmérésen vesznek részt, ezt követően pedig az eredmények függvényében különböző életmód klubokba, vagy háziorvoshoz irányítják őket.

Fontos tudni, hogy mi főként arra ösztökéljük a hozzánk érkezőket – nyilván egészségi állapotukhoz mérten – hogy mindennapi életükbe építsék be az egészséges életmód elemeit, például mozogjanak. Van lehetőség a hét minden napján nordic walkingra, ehhez egyébként minden felszerelést biztosítunk. Korábban szerződésben voltunk több városi edzőteremmel, így a klienseink ellátogathattak ezekre a helyekre, és különböző mozgásformákat is kipróbálhatták.

Van egyébként nálunk légzőtorna, gerinctorna, medence-fenékizom torna, valamint munkahelyi egészségfejlesztés is.

Különböző ismeretterjesztő anyagokkal várják a klienseket fotó: Morva Dávid

Az EFI a különböző mozgásprogramokon kívül, számos más egyéb szolgáltatással is várja a klienseket.

- Egyéni és csoportos dietetikai tanácsadásunk is van. Emellett vannak különféle betegklubjaink, például szív-érrendszeri klub, cukorbeteg klub, alkoholmentes klub. Az életmód klubban próbáljuk az egészségre, az egészséges életmódra nevelni az embereket, tanácsokat adni a klienseknek. Ezek mellett természetesen tartunk alapszintű újraélesztési tanfolyamot is.

Nagy figyelmet fordítunk a tematikus szűrőnapokra, illetve a szűrésekre, a szépkorúak egészségfejlesztésére

A mentális egészségfejlesztésre is kiemelt szerepet tölt be, hiszen van mentálhigiénés szakemberünk, valamint pszichológusunk is.

Együttműködés más intézményekkel

A program egyik célja, a helyi egészségfejlesztéssel foglalkozó szervezetek működésének megismertetése, koordinálása, egymással és az egészségügyi ellátókkal való kommunikáció javítása.

- A háziorvosokkal szoros az együttműködésünk. Felismerték ugyanis hogy a rendelési idő alatt nem feltétlenül van idő erre a tevékenységre. Ha életmódbeli tanácsokat kell adni valakinek, akkor előszeretettel küldik hozzánk. Ennek eredménye, hogy egyre többen ismernek meg minket. Ráadásul itt vagyunk a városközpontban, könnyen elérhető helyen, ráadásul mindez térítésmentes, és ami a legfontosabb, hogy nem vagyunk beutalókötelesek. Emellett a területen lévő önkormányzatokkal, egészségfejlesztő szervezetekkel is szoros kapcsolatot alakítottunk ki.

Korszerű szemléltető, és mérőeszközök fotó: Morva Dávid

A kor nem akadály

Az iroda indulásakor az intézmény főként a felnőtt korosztályra specializálódott, azonban mára ez megváltozott.

- A mi projektünk eredetileg a felnőttekre specializálódott, de mára már nyitottak vagyunk a fiatal, valamint az idős korúakra egyaránt. Nyilván, ha a számokat nézzük túlsúlyban vannak az idősebbek. Az mindenképpen nagy segítség lehet, hogy nyújtott nyitvatartással állunk a lakosság rendelkezésére. Ez azt jelenti, hogy hétfőn és szerdán reggel 8.00-tól este 18.00-ig, kedden és csütörtökön 9.00-tól este 17.00-ig, pénteken pedig 8.00-tól 12.00-ig.

Fejlesztések, tervek

Bár az EFI már így is rengeteg szolgáltatást biztosít a helyieknek, terveznek további fejlesztéseket is.

- Pályázatot nyújtottunk be a mentális egészség fejlesztésére, ezen a téren még mindenképpen szeretnénk bővíteni az iroda kínálatát. Hozzá kell tennem, hogy az egészséget meghatározó tényezők közül az életmód az 43%, az egészségügyi ellátás 11%, és a többi tényező is kis százalékban befolyásolja ezt. Tehát ha valaki szeretne egészséges maradni vagy fejleszteni azt, akkor az életmódján tud a legtöbbet változtatni. Ez egy fontos pillér, mi ebben tudunk segíteni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában