Beszélgetés Douglas Murray: Európa furcsa halála című könyvének új kiadása kapcsán

2018.04.05. 15:00

„Nincs értelme színjátéknak, veszélyben Magyarország is!”

Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője, és L. Simon László országgyűlési képviselő beszélgetett Douglas Murray: Európa furcsa halála című könyve kapcsán április 3-án a Nyugati téri Alexandra Könyvesházban. A véleménycserére – amelyet Megadja Gábor eszmetörténész moderált – lapunk is hivatalos volt.

Pálinkás István

Olyan könyvet venni kézbe, hogy az egyszerre legyen aktuális, jóslatszerű és kritikai is, szinte lehetetlen. Douglas Murray Európa furcsa halála című kötetének hazai újrakiadása azonban mégis azt a kivételt erősíti, hogy ami életbevágó globálisan, az bizony létfontosságú a nemzetállamok szintjén is. Főleg akkor, amikor egy, a nyugat-európai vezetők által támogatott és vaskosan elhibázott bevándorláspolitikának az agóniájába akarják sodorni a „lázadókat” is.

A többi közt ez is a beszélgetés tárgya volt az Európa furcsa halála újrakiadásának alkalmából rendezett Alexandra-pódiumi találkozón, amit Megadja Gábor eszmetörténész moderált a tőle megszokott provokatív hangvételben dr. Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője és L. Simon László társaságában. Például a könyvnek arról az állításáról, ami a V4-eken belül hazánkat is megkerülhetetlenné teszi:

„Kritizálták a kancellárt, és visszautasították a berlini és brüsszeli migránskvótát. Amikor a svéd hatóságok, az Európai Bizottság és mások 2016 januárjában beismerték, hogy a náluk tartózkodó embereknek nincs joguk menedéket kérni, Jean-Claude Juncker tovább erőltette, hogy kvótarendszer alapján osszák szét a bevándorlókat Európa államai között.”

A könyv pró és kontra megjelenít pozitív és pesszimista előrelátásokat is, a bevándorláson keresztül – jobbára muszlim érkezőkkel – teszi láthatóvá és átláthatóvá az aktuális viszonyokat, médiaszabadságot, a jóléti társadalmak önazonosság-tudatának elvesztését, valamint azt a küzdelmet, amibe a kelet-európai rész egyáltalán nem kíván felhígulni.

Megszállás alatt áll Európa, ami zajlik invázió, mutat rá többször Douglas könyve is a szabadságproblémát vagy iszlám európai kérdéskört elemezve. Megmaradunk? – kérdeztük Gulyás Gergelyt, a Fidesz frakcióvezetőjét a könyvbemutató alkalmával:

– A helyzet viszonylag egyszerű, mert Magyarországon mindenki láthatja az előnyét annak, hogy az elmúlt három-négy évben a legnagyobb európai nyomás közepette sem engedett a kormány. Egyértelművé tettük, hogy beván­dorlókat nem fogunk befogadni, és amikor az Euró­pai Unióhoz csatlakoztunk, akkor egy jogi közösséghez csatlakoztunk, ahol a migráció tagállami hatáskörben van. Ezért Magyarország szomorúan látja, hogy mások más döntést hoznak, de mégse gondoltuk azt, hogy nekünk a svédek vagy a németek helyett döntenünk kellene. De azt is ugyanúgy elfogadhatatlannak tartjuk, hogy helyettünk mások akarjanak dönteni. A magyar választópolgároknak van lehetőségük egyértelműen állást foglalni arról, hogy ez a bevándorláspolitika helyes és támogatandó, vagy pedig olyan politikai erőket kívánnak megbízni az ország kormányzásával, amelyek bevándorlóbarátok. A miniszterelnöknek teljesen igaza van, hogy ez a kérdés annyival lényegesebb a többinél, hogy itt csak egyszer lehet hibázni. Mert a folyamat visszafordíthatatlanná válik.

Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője nyilatkozott lapunknak Fotó: internet

– Keresztény alapokon álló kultúrában élünk, ennek önazonosságunkban az egyik legfontosabb szerepe van. Az elmúlt évtizedekben ennyire sarkalatosan feltettük bármikor is ezt a kérdést? – faggattuk tovább a frakcióvezetőt.

– Nyilván az 1989–90-es rendszerváltás az utolsó három évtized legnagyobb történelmi változása, mert Magyarország szabaddá válhatott egy kommunista diktatúra elnyomásából. A rendszerváltozást követő nagy kihívás valószínűleg – mai történelmi távlatból is – a migráció kérdése. Ez nem pusztán hazánk, de egész Európa szempontjából is kulcsfontosságú. Hogy Magyarország mennyire áll keresztényi alapokon, azon lehet vitatkozni. Ám az vitán felül áll, hogy a kultúránk egyértelműen keresztény ihletésű, jogi felfogásunk, az emberi méltóság sérthetetlensége mind-mind a keresztény gyökerű jogfejlődés és a kulturális fejlődés következménye. Hívőnek és ateistának közös feladata ezt megőrizni, ha nem akar egy alapvetően a jelenlegitől eltérő értékvilágú és kultúrájú országot.

– Földi László két éve eléggé pontosan megírta Migráció című könyvében, hogy polgárháborúk lógnak a levegőben ezzel az invázióval kapcsolatban. Hozzátéve azt is, hogy közel másfél millió regisztrálatlanról azt sem tudjuk, hol van… Mindez a tőzsdén a már nem magyar nevét viselő spekulánsnak mennyit jelent egy ukrajnai Majdan után?

– Hála Istennek, tőzsdei spekulációhoz nem értek, de egyet nyugodtan rögzíthetünk. Amikor ilyen nagy szavakat használunk, sokan úgy gondolják, ennek nincsen alapja. Nos, érdemes bele­gondolni, mi történt Párizs külvárosában még a 2015-ös nagy népvándorlást megelőzően, amikor az integráció teljes csődjével szembesültek a franciák. Amikor Párizs egyes kerületeit felgyújtották azok a második-harmadik generációjúak, akik már ott születtek ugyan, de a legcsekélyebb módon sem váltak a francia társadalom részévé. És London is hasonló jelenségekkel szembesülhetett 2011-ben. Tehát azt azért látni kell, hogy Nyugat Európában az egyébként létező, általános jólét ellenére is fellépnek ezek a problémák. Magyarország ráadásul szegényebb ország, a mi erőforrásainkat sokkal inkább kell koncentrálni. Való­ban nem tudom ki, mennyit nyerne azon, ha ilyen folyamatok Európában, benne Magyarországon is bekövetkeznének?! De azt tudjuk, hogy Magyarország és a társadalom nagyon sokat veszítene.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában