szakmák éjszakája

2018.04.12. 14:00

DSZC: Próbáld ki, csináld meg, ismerd meg!

A Dunaújvárosi Szakképzési Centrum minden tagintézménye várja az érdeklődőket a szakmák éjszakája estéjén, 2018. április 13-án 18 órától 22 óráig, amikor 1 csodálatos éjszakán 7 tagintézményük 12 helyszínen 117 féle programot kínál.

Balla Tibor

Tavaly mézeskalácsdíszítéssel várták a látogatókat, és idén is lesz kalács, ezúttal kürtős! Fotó: DH-archív Zsedrovits Enikő

A Bánki iskolában elmondják, hogy miért jó bánkisnak lenni, kipróbálható a 3D-tervezés számítógéppel. Brutális fizika címmel egyszerű kísérleteket láthatnak, megtudhatják, hogy mire jó a sűrített levegő, mi az a CNC-forgácsolás, érdekes matematikai feladatokat, logikai fejtörőket oldanak meg, ki lehet próbálni milyen kamiont vezetni egy szimulátor segítségével, és persze nem maradhat el a robottechnika, a programozás sem.

Áramkörök, robotvezérlés, ívhegesztés

A Dunaferr iskola Apáczai telephelyén a rendvédelmi szakközepesek önvédelmi bemutatója, az Országos Büntetés-végrehajtási Intézet pálhalmai munkatársainak ismertetője és bemutatója várja az érdeklődőket. LED-es villogót építenek a vasúti átjáró jelzőlámpáinak vezérlőáramköréhez hasonlóan. A PLC-programozást szimulációs program segítségével mutatják be a vasúti átjáró, lakáshőmérséklet, tartályok szabályozásán keresztül, és elkészítenek egy robotvezérlő programot. Érintésvédelmi bemutatót tartanak szimulációs tábla segítségével, és igyekeznek megtanítani az ívhegesztést 20 perc alatt. Bemutatják, milyen a hidraulika a gyakorlatban, hogyan alkalmazzák a sűrített levegőt, megnézhető hogyan készül a „katonai dögcédula”.

Tavaly mézeskalácsdíszítéssel várták a látogatókat, és idén is lesz kalács, ezúttal kürtős! Fotó: DH-archív Zsedrovits Enikő

A Hild építészeti, asztalos­ipari és iskolatörténeti kiállítással készül, kipróbálható a számítógépes építészeti tervezés, kreatív műhelyt állítanak össze, de lesz sportműhely is. Látogatható az építőipari tanműhely és az asztalosipari tanműhely is, ahol szakmai bemutatókkal készülnek.

A tagintézményekben várják a szülőket, gyerekeket, szakmakeresőket

A kereskedelmi és vendéglátóipari iskola programjai nem csak nézhetők, de kóstolhatók is. A látogató kipróbálhatja magát eladóként, tájékoztatást kap a felnőttoktatással kapcsolatban. Kóstolóval egybekötött interaktív előadás lesz a csokoládé történetéről, beindul a palacsintagyár. Kóstolóval egybekötött kenyér-, péksütemény- és lisztbemutató, sütemény- és fagyibemutató, sajtkóstolóval egybekötött sajttörténeti előadás, látványkonyha, hús, zöldség és gyümölcs grillezése, kürtőskalács készítése várja a látogatókat, de lesz zöldségfaragás és mézbemutató is. Szabadulószoba várja a bátrakat a vendéglátással kapcsolatos ügyességi feladatokkal. A Centrum tanétteremben szalvéta asztaldíszeket mutatnak be, lesz karamellhúzás, sütinyalóka készítése, zöldségfaragás, salátakészítés is.

Közös bemutatók

A Lorántffy iskola több helyszínen is bemutatót tart. A tanműhelyben gyógynövény-ismertető, kóstoló, krumplipuska, fordított hógömb vár, de a kétbalkezeseknek is megtanítják a kémiát füstös, szagos kísérletekkel. A divat- és stílustervező tanulók bemutatják terveiket. Frizura és smink készül majd az érdeklődőknek. Az egészségügyisek ügyességi játékot állítottak össze kerekes székkel, pelenkacsere-versenyt hirdettek, és bemutatják a vakvezetést és a jeltolmácsolást. Ki lehet próbálni az öregségi szimulátort is. A Városháza téren Mozdulj az egészségedért! címmel táncos, zenés mozgásra hívnak az egészségmegőrzés jegyében. Látványos mentési demonstrációnak ígérkezik a mentőállomás és a tűzoltóállomás közös bemutatója, műsebek is készülnek, és a járműveket közelebbről is meg lehet tekinteni. A dietetikus diétás tanácsokat ad, és egy gyógynövényes bolt is kitelepül.

A Lorántffy az Intercisa Múzeumba is vár A mentés története kiállításra a régi idők ápolási és gondozási eszközeiből. Lehetőséget biztosítanak vérnyomásmérésre, BMI-érték meghatározására, vércukorszint-mérésre. Altenatív gyógymódokat mutatnak be, lesznek önismereti tesztek, kínai gyógyászat, kognitív képességeket mérő tesztek, még sertésvesét is boncolnak. A kórházba is beszöknek a műtők és a patológia világába, akik előzetesen regisztrálnak.

Megmutatják a világnak!

A Rudasban a szövegszerkesztés rejtelmeibe, az irodatechnikai eszközök, az ügyviteli munkákba engednek betekintést, de gazdasági, közgazdasági játékok is játszhatók. Téma az adóbevallás, adótanácsadás, érdekességeket mutatnak a turisztika világából. Lesz legórobot, PC összeszerelése, gimnasztikai fortélyok, játékos versenyek, sportcentrumi próbatétel. Spinracing (edzésforma) órát tartanak ötvözve a work out mozgásanyagával, de lesz konditermi erőfejlesztés is.

A Szabolcs Vezér Gimnázium a magyar kocsmák bemutatására vállalkozott, és megmutatják a világnak, mire képesek! Lesz Honfoglaló játék, vitaminbomba-készítés, közgazdasági ismeretek játékos formában, a színjátszás rejtelmei diákszemmel, a szakmák asztalának bemutatója, partner cégek bemutatkozása és egy tejüzem termékeinek kóstolója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában