Példát mutattunk

2018.03.10. 20:00

Továbbképzési foglalkozásokat tartottak a dunaújvárosi óvodában

Szerte a megyéből, de még a megyén túlról is érkeztek vendégek pénteken a Margaréta óvodában tartott továbbképzésre.

Balla Tibor

A továbbképzési lehetőséget az adta, hogy a Dunaújvárosi Óvoda Bázisintézményként működik. Ennek célja, hogy az értékeiket, hagyományrendszerüket, azokat a dolgokat, amik csak a Dunaújvárosi Óvodára jellemzőek, meg tudják mutatni a megyében és azon túl is. A két témakörben (Mozgásfejlesztés a népi játékok és a tánc segítségével, illetve Képességfejlesztés saját készítésű fejlesztő játékokkal) meghirdetett szakmai továbbképzésen tegnap reggel ötven szakember regisztrált a helyszínen, akik Fejér megyéből, Székesfehérvárról, Csákvárról, Dégről, Pákozdról, Bes­nyőről, sőt, még a megyén kívülről is érkeztek. Természetesen először átfogó képet kaptak a Dunaújvárosi Óvodáról, amely 2004 óta összevont tag­óvodákkal működik, jelenleg tizenkettővel. Összesen mintegy ezerháromszáz kisgyerek jár, akikkel százharminc óvodapedagógus foglalkozik nap mint nap. Mindenkit beleszámítva kétszázharmincan dolgoznak az intézményben.

A Dunaújvárosi Óvoda Margaréta tagóvodájában a bemutatót Szirmainé Gubicza Margit óvodapedagógus, a tag­óvoda vezetője tartotta, aki egyébként csoportban is dolgozik, mi több, hetente egyszer néptánc-foglalkozásokat is tart, hiszen gyermeknéptánc-oktatói végzettsége is van. Az elmúlt tizenegy évben már öt hasonló bemutató foglalkozást tartott, akkor még „csak” a városiaknak.

A szakmai nap két részre oszlott. Az első felében a mozgásfejlesztés állt a fókuszban, népi körjátékokat játszottak 6-7 éves, iskolába készülő gyermekekkel, hogy ritmusérzéküket fejlesszék egyszerű tánclépések, térformák gyakorlásával. A második részben a képességfejlesztést emelték az origóba, mindenki számára elérhető nyersanyagokból készült értelmi képességet fejlesztő játékokat mutattak be, amelyeket már nagyon régen gyűjtögettek.

A fejlesztőjátékok mind úgy épültek fel, hogy a gyerekek élvezettel játsszanak Fotó: Zsedrovits Enikő

A tornateremben körben ülő óvodapedagógusok szája sarkában bizony meg-megjelent a mosoly jegyzetelés közben, ahogy a népviseletbe öltözött apróságok követve a „cicamamát” bevonultak, körjátékokat játszottak, énekeltek, babzsákot dobtak, tapsoltak, ugrottak. Mindeközben észrevétlenül a színekkel, számokkal foglalkoztak, fejlődött térérzékelésük, együttműködési készségük, egyensúlyérzékük. Végtelenül professzionálisan felépített foglalkozást láthattak a vendégek.

Szirmainé Gubicza Margit elmondta, azért tartja fontosnak ebbéli tudásának átadását, mert óvodáskorban a magyarság tudatalatti elemeinek beültetése, lassú kifejlesztése a feladatuk. Nagyon szeret énekelni, táncolni, és fontosnak tartja, hogy ezt át is adja. Az ő csoportja mindig énekes csoport volt. Ahogyan Kodály Zoltán is vallotta: „A tudatalatti nemzeti vonások legjobb megalapozója a néphagyomány.” Ennek jegyében a gyermekek elmondtak egy mondókát is amit Bartusné Szandai Teréz palóc mesemondótól hallott a televízióban a tagóvoda-vezető, és elhatározta, minden kisgyermeknek megtanítja, aki csak a közelébe kerül: „Magyar vagyok, magyar, magyarnak születtem. Magyar nótát dalolt a dajka felettem. Magyarul tanított imádkozni anyám. És szeretni téged, gyönyörű szép hazám!”. Mint mondta, igyekezett úgy összeállítani a bemutatót, hogy tudjon újat mutatni a kollégáknak, a körjátékok, mondókák kevésbé ismertek voltak, vagy az ismerteknek egy kevésbé a köztudatban élő változata.

A bemutatón iskolába készülő, nagycsoportos gyermekek vettek részt, akik maguk jelentkeztek a feladatra. Voltak köztük beilleszkedési és tanulási problémákkal küzdő gyermekek is, ám a bemutató során ebből mi sem volt látható. A továbbképzésen résztvevők a végén megkapták a foglalkozás vázlatát és a hozzá tartozó kottákat is, hogy anyaóvodájukban is beépíthessék a pedagógiai tervbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában