A hősök üzenete a mai magyaroknak

2018.03.15. 19:37

A ’48-as emlékműnél ünnepelt Dunaújváros Március 15-én

A hagyományoknak megfelelően ezúttal is a 48-as emlékműnél tisztelegtek az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc hőseire a dunaújvárosi programban. A ünnepi műsort követően dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő szólt az emlékezőkhöz. 

Szabó Szabolcs

A Himnusz hangjai után Farkas Erik színművész és a Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes közös műsorát élvezhették az ünneplők. Farkas Erik forradalmi verses összeállításához remekül illeszkedett a Szőke Genovéva és Suplicz Mihály által összeállított táncelőadás. A műsor zárásaként Farkas Erik elmondta, Komjáthy Jenő Magyar című versét, amelynek utolsó sorai így szólnak: „Lelkedből lelkezém. Magyar vagyok. / Nemcsak a vér: szellem jogán. / Szellemetekből, ti dicső nagyok, / Növekvém és táplálkozám. / Honszerelem! Vess tiszta lángot! / Jöjjön, ki vélünk érez és akar:  És meghódítjuk a világot / E szóval, hogy: magyar!

Dr. Galambos Dénes Fotó: Zsedrovits Einkő

Ezt követően dr. Galambos Dénes ünnepi beszédét hallgathatta meg a több száz emlékező.

Történelmi folyamatok 

Az országgyűlési képviselő kiemelte az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc az európai történetelem egyik legszebb és legdicsőségesebb pillanata volt. E kivételes örökségre pedig minden magyar ember büszke lehet. – A forradalom és szabadságharc hősei megszólítják a ma emberét, üzenetük pedig az, hogy a szabadságot nem csak a diktatúrában kell kivívni és megvédeni, hanem folyamatosan óvni kell a demokráciát és a magyar nemzet függetlenségét. A szabadság ma sem eladó! A mai Magyarországnak is meg kell küzdenie a szabadságáért. Történelmi folyamatok zajlanak Európában. E vitákban pedig szót kér a független és mára már megerősödött magyar nemzet is, mégpedig azért, hogy ne árnyékkormányok és árnyékzsoldosok döntsenek sorsunkról, hogy mi dönthessük el, hogy kikkel szeretnék együtt élni. Semmi sem egyértelmű a mai világban, amikor egyesek megkérdőjelezik kulturális és vallási értékeinket, hagyományainkat, ám nemzeti érdekünk, hogy mi dönthessünk sorsunkról, követve hőseink példáját – fogalmazott Galambos Dénes, aki beszédét Kölcsey Emléklapra című versének soraival zárta: ”Négy szócskát üzenek, vésd jól kebeledbe, s fiadnak

Hagyd örökűl ha kihúnysz: A haza minden előtt.„

Az ünnepi megemlékezés végén, a város és intézményeinek vezetői, a pártok és civil szervezetek képviselői koszorúzták meg a 48-as emlékművet, majd a polgárok helyezték el tisztelgés virágait.

Ezek is érdekelhetik