Védő szerepük nélkülözhetetlen

2018.03.03. 17:00

Felmérték a hazánkban telelő erdei fülesbaglyok létszámát

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a lakosság és a média segítségét kérte a Magyarországon telelő erdei fülesbagoly-populáció országos felméréséhez január közepén.

SAM

A baglyok rengeteg rágcsálót pusztítanak el, ezzel az agrárgazdaság egyik jótevőjének számítanak Fotó: pixabay.com

A minden eddiginél több beérkező adat alapján megtudták, hogy hazánk legalább 459 településén, 694 helyszínen, 11 412 erdei fülesbagoly telel – derült ki az MME sajtóközleményéből. A felmérésben a lakosság mellett az egyesület helyi csoportjai, munkatársai és önkéntesei, a nemzeti parkok természetvédelmi őrszolgálata, két óvoda, két általános iskola és egy középiskola, összesen több mint 350 fő vett részt. Ennek köszönhetően a számlálás tízéves történetében az idei volt az első, amelyben hazánk összes megyéjéből és a fővárosból is érkeztek megfigyelési adatok.

A baglyok rengeteg rágcsálót pusztítanak el, ezzel az agrárgazdaság egyik jótevőjének számítanak Fotó: pixabay.com

Az évről évre bővülő adatsorokból sok következtetés vonható le. Az idei kapcsán az egyik legsokatmondóbb, a hazai agrárgazdaságot is érintő információcsoport, hogy a baglyok által elpusztított kisrágcsálók száma csillagászati lehet. Figyelembe véve egy-egy erdei fülesbagoly napi átlag 2,5 egér vagy mezei pocok méretű zsákmányállatigényét, kicsivel több mint három téli hónap 100 napos telelési időszakával számolva, a felmérés alapján biztosan Magyarországon tartózkodó 11 412 bagoly legalább 2,853 millió példány, mezőgazdasági kárt is okozó rágcsálót pusztít el a 2017/2018-as telelési időszakban. A gazdálkodóknak ennyi egér és pocok ellen nem kell a drága és a környezetre is veszélyes irtószerekkel védekezniük, a baglyok teljesen ingyen, biológiai úton, plusz környezetterhelés nélkül távolítják el a földekről a kár­tevőket.

Ezek a számok is igazolják a baglyok védelmének fontosságát, amiben a lakosságnak nélkülözhetetlen szerepe van – írta közleményében a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában