Véralvadás, vérkeringés

2018.03.01. 08:00

Tudományos értekezlet volt a Szent Pantaleon kórházban

Nagyon fontos, mindenkit érintő és érdeklő kérdésről tanácskoztak gyógyítóink a Szent Pantaleonban.

Pekarek János

Dr. Máté Ágnes főorvos, a tudományos bizottság elnöke Fotó: ZsE

A hemosztázis (azoknak az élettani folyamatoknak az összessége, amelyek képesek megállítani a vérzést) állt a középpontban a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház szerdai tudományos értekezletén.

Dr. Máté Ágnes, a sürgősségi betegellátó osztály főorvosa, a kórház tudományos bizottságának elnöke bevezető előadásában elmondta: mindenkit érdeklő, nagyon fontos problémakörről van szó. Egyrészt folyékonyan és áramlásban kell tartani a vért, másrészt be kell indítani a vér­alvadást az érfalak sérülése esetén, de azonnal kontrollálni is kell.

Dr. Máté Ágnes főorvos, a tudományos bizottság elnöke Fotó: ZsE

A kardiológusok szerinte mindent megtennének szívük szerint azért, hogy elkerüljék a vérrögök (és ezzel a trombózis) kialakulását, a sebészek pedig leginkább masnit kötnének minden egyes vérsejt farkára, hogy a véráramban tarthassák őket. Igazából tehát a szervezet helyi és globális egyensúlyának érzékenységéről van szó.

A témában dr. Boda Viktória, a szájsebészet főorvosa Antikoaguláns terépiában részesülő betegek fogászati kezelése címmel, valamint dr. Darabos Zoltán, az általános sebészeti osztály főorvosa A perioperatív hemosztázis kérdései címmel tartottak előadásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában