események, dátumok, programok

2018.03.01. 18:50

Ilyen lesz a március Dunaújvárosban

Március a kikelet hava, ebben a hónapban van egyik legnagyobb nemzeti ünnepünk és nőnap is. Az alábbi cikkből kiderült milyen programok, rendezvények lesznek városunkban?

Morva Dávid

Programok

A március első napjaiban számos program lesz itt helyben, erről korábban itt írtunk. Szigorúan dátum szerint következik március 8-a nőnap. Ebből az alkalomból Dunaújvárosban, és a környéken számos eseményt szerveznek, ezekről bővebben itt olvashatnak.

Emellett beindulnak a városi nagyrendezvények is. Az önkormányzat az idei évben is számos érdekes és izgalmas rendezvényt szervez a városlakóknak, ezek közül az első március 10-én a Tavaszi Zsongás névre keresztelt futóverseny lesz. Másnap azaz Március 11-én pedig megtartják a II. Dunaújváros Duatlont.

Radulovics Bojana fotó: archív

Dunaújváros

Ami újvárost illeti, március 23-án (nem városunkban) született Radulovics Bojana a Magyar női kézilabda-válogatott korábbi kiváló játékosa, akit 2000-ben, valamint 2003-ban is a világ legjobbjának választottak. Az egykori klasszis 2001-ben megkapta a „Dunaújváros Díszpolgára” címet.

Szintén ebben a hónapban látta meg a napvilágot Nagy Ákos zeneszerző aki Móricz Zsigmond Ének-Zenei Általános Iskolában kezdte tanulmányait, égül a Rosti Pál Gimnáziumban, majd Budapesten érettségizett. 2000 szeptemberében Budapestre költözött. Két évig zeneelméletet tanított és felvételire készítette elő a Színház- és Filmművészeti Egyetemre jelentkezőket. Tanítani azóta is folyamatosan tanít.

A Bartók Kamaraszínház épülete fotó: archív

Jeles napok

Van élet a nőnap előtt és után is, ami a márciuis ünnepnapokat, világnapokat illeti. Nekünk magyaroknak nyilván a legfontosabb az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc évfordulója, amit március 15-én ünneplünk. Ennek apropóján idén ráadásul a hónap harmadik hétvégéje négy napos ünnep lesz. Ennek fejében azonban március 10-e munkanap. Március 21-e a Költészet, míg 27-e Színházi világnap, amelyet a Bartók Kamaraszínház városunkban működő minden bizonnyal ebben az évben is megünnepel majd.

Érdekességek

Március amellett, hogy a kikelet hava, a horoszkóp csillagjegyei közül a Halak (február 19.–március 20.) és a Kos (március 21.–április 19.) is ebbe a hónapba tartozik. További érdekesség, hogy a március minden évben a hét ugyanazon napjával kezdődik, mint az adott év novembere, szabályos években pedig mint a február.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában