Nem kell annyi ápolónő

2018.03.02. 08:00

Huszonöt éve írtuk: A dunaújvárosi tejüzem stabilan tartja magát

Túl sok ápolónő végez a Lorántffyban. Fejlődni fog a tejüzem. Partcsúszás és belvízgondok Rácalmáson, valamint Kulcson.

Pekarek János

Nem tudják mindegyikőjüket alkalmazni

A Lorántffy Zsuzsanna Szakmunkás- és Szakközépiskolában három év alatt ápolónőket, valamint négy év alatt érettségizett általános ápolónőket képeznek – írta huszonöt évvel ezelőtt, 1993. március 2-án címlapján elődünk, A Hírlap. – A most érettségiző évfolyam esetében gond, hogy a helyi kórház nem tudja mindegyiküket alkalmazni, mert nincs annyi ápolónőre szükségük, mint ahányan végeznek. Ezzel szemben évente tíz-tizenöt új embert tudna felvenni, olyanokat, akik értenek a számítástechnikához, az adminisztrációs munkához, jártasak az ápolástanban és értik az orvosi latint.

Stabilan tartja magát 

Van termelő, lesz tej. És fogyasztó? Január közepétől vegyesvállalatként működik a Fejértej Rt., amit valójában még nem érzékeltek a vevők. Az olasz Parmalat Rt.-vel történt fúzió előtt is nyereséges volt a székesfehérvári központú cég. A vállalkozás négy üzeme közül a dunaújvárosi stabilan tartja magát. Reinitz Zoltán üzem­egység-vezető még nem tud beszámolni a privatizáció utáni változásokról, de készülnek a tervek a cég stratégiájáról, ami egyben a fejlesztést is jelenti. A dunaújvárosi üzembe is telepítenek majd ebben az évben dobozos tej csomagolására alkalmas gépsort, bővül a választék, hiszen itt alacsonyabb zsírtartalmú tejet csomagolnak majd.

Céltámogatás 

– Most az köti le energiá­ink jó részét, hogy hogyan lehetne megmenteni Ófalut, és a Martinász lakótelep belvíz-­problémájára hogyan lehetne megoldást találnunk. A tervek elkészültek, már csak pénzt kellene szerezni. Ugyanez a helyzet a kulcsi üdülő- és zártkerti résszel, tervek vannak, pénz még nincs. Jó lenne valami céltámogatás – mondta a lapnak Schrick István rácalmási polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában