Vidám délután az otthonban

2018.03.02. 11:30

Cirkusz a dunaföldvári Napsugárban

„Megérkezett a világhírű Napsugár cirkusz, amelynek előadóművészei páratlan produkciókkal kápráztatják el a nagyérdemű közönséget” – hallottuk a cirkuszi kikiáltó szavait a dunaföldvári Napsugár Idősek Otthona ebédlőjében.

L. Mészáros Irma

A cilindert öltött figura nem volt más, mint az intézmény vezetője, Jenei Judit. Megjelent Marci, a morcos medve az idomárral, Tolli és Molli zenebohócok, Eduárd Sűrű, a rettenthetetlen erejű erőművész és a bűbájos Katrin, a kötéltáncos. No meg pantomimművészek és jósnők. A mutatványosok mindannyian a dolgozók közül kerültek ki. Az az ötven-hatvan idős ember pedig, aki nevetett és tapsolt, az otthon lakói, akiknek csütörtökön farsangi délutánt szerveztek. A műsorszámok után Hosszú Sándor hegedűszóval szórakoztatta a jelenlévőket. Együtt nótáztak még egy jó órácskát, aztán a naphoz illően finom farsangi fánk volt az uzsonna.

A Napsugár cirkusz világhírű mutatványosai az otthon dolgozói Fotó: L. Mészáros Irma

A dunaföldvári önkormányzat működtetésében lévő, önálló költségvetéssel gazdálkodó Napsugár Idősek Otthonában kilencvenkét idős emberről gondoskodnak. Jelenleg nyolcvannégyen vannak a várakozók listáján. Legidősebb lakójuk kilencvennyolc éves, a legfiatalabb negyvennel kevesebb. Akad olyan, aki az otthon megnyitása, 2003 óta itt lakik. Az egykori szovjet laktanya egyik épületét akkor újították fel, alakították át.

Fotó: L. Mészáros Irma

Az utóbbi pár évben is sok változás történt, ami a lakók kényelmét szolgálja: új lift segíti a mozgást, az ágyak nagyobb része kényelmes motorikus betegágy, több új egészségügyi és konyhai eszközt, gépet vásároltak, kicserélték a bejárati ajtókat, a nyílászárókat – számolt be az igazgatónő, aki hat éve vezeti az intézményt. Büszke a csapatára. Ötvenegyen dolgoznak az intézményben, köztük huszonnyolc szakdolgozó.

Fotó: L. Mészáros Irma

A hagyományos ünnepkör rendezvényei, a havonta tartott közös névnapi és születésnapi köszöntések mellett a mentálhigiénések vezetnek kézműves-foglalkozásokat, irodalmi és dalkört, szerdánként filmet vetítenek. Mindent megtesznek, hogy megkönnyítsék a lakók életét, hogy egy kis mosolyt, vidámságot varázsoljanak a sokszor sötét világukba, hogy gondozottjaik otthonosan érezzék magukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában