Felmérés és szabadulószoba

2018.03.29. 11:30

A dunaújvárosi drogambulancia is részt vesz majd a stratégia kialakításában

A Dunaújvárosi Bűnmegelőzési és Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (DBKEF) a nyár elejéig elkészíti a város drogstratégiáját. Ebben komoly szerepet vállalnak az MRE Újváros Drogambulancia munkatársai is.

Balla Tibor

Czere-Ambrus Mária

Nagyszabású kutatás

Czere-Ambrus Mária, a Drog­ambulancia intézményvezetője elmondta, a DBKEF-fel a szakmai bizalom már megvolt, így amikor pályázati forrást nyertek, adta magát, hogy megkeresték őket, így a felmerült szakmai vágyálmok hátteret találnak. Az együttműködésük egyik eleme, hogy részt vesznek abban a nagyszabású kutatásban, amelyben a 12 és 23 év közötti teljes korosztályt felmérik droghasználati szokások, alkohol, dohányzás, szabadidő-eltöltés, családi háttér szempontjából. Ez egy komoly módszertani alapokon nyugvó kutatás lesz, a kérdezőbiztosokat kiképzik előtte. Arra, hogy valós válaszokat kapnak, az jelent garanciát, hogy olyan bizalmi légkört teremtenek, amiben a gyerekek tudják, hogy szabadon válaszolhatnak, nem viccelik el, nem torzítják a válaszokat. A kutatás mellé elkészítenek egy nagyon részletes és széles körű igényfelmérést, amelyben a fiatalokat kérdezik meg, mi lenne az igényük Dunaújvárosban a szórakozási lehetőségek, hasznos szabadidő-eltöltés, sport, hobbi szempontjából.

Egy korábbi, a Fókuszban a nő elnevezésű programjukban is megszólították a fiatalokat
Fotók: Zsedrovits Enikő/DH

 

Drogstratégia továbbgondolása

Vagyis nem ők szeretnék megmondani, hogy mi a jó a fiataloknak, mondhassák meg ők maguk. Elmondják nekik, hogy olyan ez, mint egy választás, ahol lehetőségük van arra, hogy ők is dönthetnek, beleszólhatnak. Az intézményvezető elmondta, ez országos szinten is nagyon alapos kutatásnak számít. Példaként említette, hogy vett már részt olyan kutatásban is, ahol a 80-as elemszám már nagynak számított, ehhez képest a mostani 3000, amelyben minden iskolájából, minden évfolyamból egy osztály részt vesz, valóban kiemelkedően alaposnak számít. A kiértékelésben, az eredmények feldolgozásában is részt vesznek majd az ambulancia munkatársai. Ebből kiindulva tesznek az Egészségmegőrzési Központtal karöltve javaslatot a 2003-as drogstratégia továbbgondolására.

A másik, amiben felajánlották a közreműködésüket, egy drogprevenciós és pszichológiai interaktív kiállítás, amit szabadulószobának hívnak, hiszen a módszertana egy picit a szabadulószobákra hasonlít. Beletesznek időkorlátokat, feladatokat, élményeket. A diákok állomásokon keresztül mennek, különböző feladatokat oldanak meg, visszajelzéseket kapnak, a végén pedig egy feldolgozó beszélgetésben a tapasztalataikat beszélik meg velük, és feltehetik az esetleg felmerülő kérdéseiket. Példaként említette, hogy lesz egy állomás, ahol olyan szemüvegeket vesznek majd fel, amik szimulálják a különböző drogok hatásait.

Czere-Ambrus Mária

Kifejezetten az érzelmekre hat

Lesz részeg szemüveg, marihuánás, LSD-s szemüveg, amiket felvéve különböző ügyességi feladatokat kell időre végrehajtaniuk. Megtapasztalják, hogy az embernek hogyan romlik a reakcióideje, a térlátása, a tér-idő orientációja különböző drogok hatása alatt. De lesz olyan állomás is, ahol kifejezetten az érzelmekre hatnak. Különböző hanganyagokat hallhatnak, amik emlékeztetnek akár egy bántalmazó, vagy egy megszégyenítő helyzetre, kicsit belehelyezkednek egy érzelmi állapotba. Ezt is feladatmegoldás követi, ahol azt tapasztalhatják meg, hogy az embernek a reakcióidejét, koncentrációs képességét hogyan befolyásolja egy negatív érzelmi állapot. Az állomások között lesz filmvetítés, feldolgozó beszélgetés, kreatív feladat is.

A kiállítás Rácalmáson, az Almavirág Fesztiválon fog debütálni, később pedig a tervek szerint kitelepülnek különböző helyszínekre, akár egy iskola is adhat helyszínt. A cél, hogy minél interaktívabbra, minél ingergazdagabbra készítsék. Végső állomásként a drogambulancián helyezik el, ahová folyamatosan érkezhetnek majd osztályok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában