Megint nagyon sok a szemét!

2018.03.21. 07:00

A dunaföldvári AztaKeservit az elmúlt hetekben sem tétlenkedett

A dunaföldvári AztaKeservit Értékőr Egyesület tagjai, akik a Pet Kupán és a szemétszüreteken kívül a földvári Kecskeugrató és a dunaújvárosi Aranyvölgyi úti palánkfestéséről, valamint a Trash Art fesztiválon különdíjjal elismert hulladékszobrukról lettek híresek, az elmúlt hetekben sem tétlenkedtek.

L. Mészáros Irma

Ferenczi Zsolt és társai nagy lendülettel szervezik a Szemétszüret 4.0 programot Fotó: Karádi Áron

Áprilisi szemétszüret

Részt vettek a Pet Kupa monitoring programján a Tiszán, bemutatkoztak a Duna TV Családbarát műsorában és az M5 Kék bolygó című adásában. Most pedig nagy erővel szervezik az áprilisi szemétszüretet.

Ferenczi Zsolt, az AztaKeservit vezetője elmondta, hogy két társával, Varga Tiborral, Karádi Áronnal, valamint a hozzájuk csatlakozott operatőrrel, Egry Krisztiánnal önkéntesként segítettek felderíteni Vásárosnamény és Tiszaszalka határában azokat a szemétszőnyegeket, amelyek a Szipa-patak torkolatától lefelé a Tisza partján találhatók a Natura 2000-es ártéri erdőben.

Munkában az AztaKeservit tagjai, hihetetlen mennyiségű PET palackot szedtek össze.
Fotó: Karádi Áron

 

Szemétszedéstől a Pet Kupáig

A téli időszak azért alkalmas az ilyen munkára, mert még nem takarják lombok, bokrok a területet, nincs aljnövényzet. A február végi hideg idő dacára ötven önkéntes és vízügyes dolgozó vett részt a tevékenységben, s három nap alatt négy hektárnyi területet néztek át. Összeszedték a hulladékot, főként pillepalackokat, s egy ipari bálázó gép segítségével 12 ezer palackot préseltek össze 21 bálába. A monitoring során analizálták is a szemetet. Egy 10x25 méteres területen több mint 3000 darab hulladékot találtak – kaptuk a tájékoztatást Ferenczi Zsolttól. Ennek a programnak a célja a szemétszedésen túl az volt, hogy felderítsék a nyári Pet Kupa útvonalát. Az akció a Földművelésügyi Minisztérium és az Országos Vízügyi Főigazgatóság támogatásával, a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. és mások közreműködésével valósult meg.

Ferenczi Zsolt és társai nagy lendülettel szervezik a Szemétszüret 4.0 programot
Fotó: Karádi Áron

Reggelivel és estebéddel

Március 6-án a Duna Televízió műsorában a földvári fiatalok bemutatták, hogy a hulladék továbbhasználható alapanyag is lehet. A stúdióban hulladékszobruk sikeréről meséltek, de tevékenykedtek is: hulladékból virágot készítettek.

Az AztaKeservit vezetői és tagjai most lendülettel szervezik az április 14-én tartandó Szemétszüret 4.0 programot, amelynek során a résztvevőkkel megtisztítják a Duna menti területet a Kendergyártól a Szakadásig, valamint a szigetet és a Dunaföldvár közelében lévő hírhedt illegális szemétlerakó helyeket. Az akció különlegessége lesz, hogy első alkalommal szervezik úgy, hogy külön-külön brigád más-más színű zsákokban már szelektív módon gyűjti a szemetet. Az önkénteseket reggelivel és estebéddel kínálják, valamint este koncertekkel szórakoztatják. Levetítik az AztaKeservitről készült dokumentumfilmet, s gyűjtést is szerveznek a Beszédes József Vízitúra Sportklub leégett csónakháza javára.

Tevékenyen, közösen, buliban a környezetért

Gyülekező és regisztráció április 14-én, szombaton reggel 8 órakor az AztaKeservit bázisán, a Ladi pince utáni területen (Dunaföldvár, Mély út 9.). Az egész napos program során gondolnak a kisgyermekes családokra is: ügyességi játékok, újrahasznosított játszótér, ugrálóvár, kovácsműhely várja őket.

A tevékeny programokat, közösségi élményeket és a jó bulit kedvelő környezettudatos embereket várják. Ahogy honlapjukon írják: Tárt karokkal, reggelivel – egy halommal, jó hangulattal, bemelegítő tornával, kisbuszokkal, kesztyűkkel, zsákkal várunk mindenkit a Duna-parton.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában