A keresztúti ájtatosság

2018.03.31. 09:32

A pentelei Kálvárián mintegy ötvenen imádkoztak

Keresztúti ájtatosságot rendeztek nagypénteken délután a pentelei Kálvárián.

Pekarek János

A Kálvárián dr. Klein Tamás vezette az ájtatosságot

Fotó: Hankusz Kálmán/ Dunaújvárosi Hírlap

Nagypéntek délutánján közel ötvenen mentek el a pentelei Kálváriára, hogy Jézus Krisztus feszületénél emlékezzenek a Megváltóra, és fel­elevenítsék azt a régi dunapentelei hagyományt, a keresztúti ájtatosságot, amelynek keretében minden húsvét előtt elzarándokoltak a helybéliek a feszülethez, imádkozni.

Ezúttal is a Pentele Baráti Kör (PBK) szervezte az ájtatosságot, amelyet a római katolikus egyház részéről dr. Klein Tamás világi lelkipásztori munkatárs vezetett.

A Kálvárián dr. Klein Tamás vezette az ájtatosságot
Fotós: Hankusz Kálmán/ Dunaújvárosi Hírlap

Az is a hagyományok közé tartozik, hogy a Kálvária feszületét és az azt határoló kis területet a penteleiek tartják rendben, elsősorban a baráti kör tagjai, hiszen néhány évvel ezelőtt, a hagyomány újraélesztésekor is ők hozták helyre a sokat szenvedett feszületet (amelyet az ötvenes években még egy magántelek részeként is kimértek, továbbá érthetetlen okból elfordítottak, hogy a corpus észak felé nézett…).

Az ájtatosságon a jelenlévők, nagy többségükben: hívők stációnként felidézték Jézus útját és szenvedésének történetét, valamint „azt a kifogyhatatlan és megrendítő szeretetet, hogy úgy szerette a világot az irgalmas Isten, hogy egyszülött fiát adta érte.” A hívek térdet hajtottak és imádkoztak Isten fiáért és a szeretet uralmáért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában