téltemető

2018.02.12. 14:00

Mindent megtettek, hogy eljöjjön a tavasz

Téltemető mulatozástól volt hangos a kisváros Duna-partja szombaton délután. Az Ágasfa Hagyományélesztő Baráti Kör tagjainak szervezésében nagy mulatozást csaptak, ahogyan az dukál farsang farkán.

Körmendi Erzsébet

Népi hagyományok ápolásában jeleskedtek a rácalmási Ágasfa tagjai és barátai a szombati téltemetésen. Népes tábort gyűjtött maga köré a telet jelképező Konc király, ahogy a tavaszt szimbolizáló Cibere vajdának is számos követője, segítője akadt a Duna-parti rendezvényre sereglettek között. A két tábor népi játékokban – mint például patkóhajítás, kötélhúzás – mérhette össze erejét, néha a tavasz, máskor a tél kerekedett felül, ám a végén győzött az igazság, vagyis Cibere vajda csapata, mintegy jelezve: a télnek ideje távoznia, eleget fagyoskodtunk, várjuk már nagyon a rügyfakadást.

Welser Gabriella és Malomsoki Szabina finom és forró ciberelevest kínált cipóban, ami jólesett a hideg időben. Szabina azt is elárulta, hogy az alap rántott leves, csurgatott tésztával, ami kiadóssá teszi az ételt. Mellettük sparhelten, hatalmas lábasokból szállt a forralt bor illata, messziről odacsalogatva a résztvevőket. A gyerekek természetesen meleg teát kaptak, és csipegethettek a felnőttekkel együtt az asztalon sorakozó házi süteményekből, amelyeket a résztvevők – elsősorban az Ágasfa tagjai – hoztak otthonról, hogy sütemény is legyen a cibereleves mellé.

Cibere vajda és Konc király párharcából a vajda, vagyis a tavasz került ki győztesen Fotó: HK

Bernáth Attilával beszélgettünk a hagyományokról, hiszen ő volt a főszervezője a téltemető rendezvénynek. Mindenekelőtt azt hangsúlyozta, hogy hamvazószerda és húsevőcsütörtök után elkezdődik a héten a 40 napos böjt időszaka. Most viszont még farsang farka van, amit jól meg kell ragadni, kihasználni az alkalmat a mulatozásra, és nagy hangoskodással űzni a telet. (Kisapostagon is színvonalas téltemető rendezvény volt szombaton, amelyről később tudósítunk.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában