események, évfordulók

2018.02.18. 12:00

Ez történt a héten Dunaújvárosban

Most induló sorozatunkban összegyűjtöttük az elmúlt hét legfontosabb eseményeit, évfordulóit, történéseit, hogy ne maradjatok le semmiről.

Morva Dávid

Február 12 – hétfő

Mezőfalván intézkedtek a járőrök  egy Ford típusú személygépkocsi vezetőjével szemben. A gépjármű 26 éves helyi sofőrjével szemben alkalmazott alkoholszonda pozitív értéket mutatott, ezért az egyenruhások a férfit további mintavételre előállították.

A Dózsa Lakásfenntartó Szövetkezet elnöke, Gebei Bálint elmondta, hogy nagyon sok bejelentés érkezett hozzájuk az utóbbi hetekben,

napokban azért, mert vízműs vagy áramszolgáltatós ellenőrzésre hivatkozva próbáltak bejutni idegenek a lakásukba. Hogy hihetőbb legyen a sztori, az idegenek azt állították, hogy a lakásszövetkezet rendelte meg tőlük az ellenőrzéseket a lakók és a szolgáltatás biztonsága érdekében.

Február 13 - kedd

A Dunaújvárosi Tankerületi Központ több intézmény felújítását érintő projektindító sajtótájékoztatót tartott Pusztaszabolcson. Az

Emberierőforrás-­fejlesztési operatív program keretében meghirdetett pályázatokon nyert mindösszesen másfél milliárd forintból energetikai felújításokat – nyílászárócsere, homlokzatszigetelés, napkollektor-telepítés – végeznek majd el, új tornatermeket és tantermeket, nyelvi laborokat alakítanak ki, fejlesztik a közösségi tereket, bővítik a tanári szobákat és a könyvtárakat.

Ingyen ablakriasztót szerelnek. A Dunaújvárosi Városvédő Polgárőr Egyesület az országos szövetség pályázatán nyert 250 ezer forintot. Mivel rendkívül jó a kapcsolatuk az újtelepiekkel, azon belül is a Városvédők Újtelepért Egyesülettel, úgy döntöttek,

ezen a pénzen vásárolnak 817 darab ablakriasztót az újtelepi lakosoknak. Természetesen ez nem elegendő az összes városrészi házra, első körben azok kapják meg, akik akár csak csekély összeggel is, de hozzájárultak a polgárőrök működéséhez.

Február 14 – szerda

Hamvazószerda, a farsangi időszakot követő nap, a keresztény vallásban a húsvét előtti nagyböjt kezdete. E mozgó ünnep a húsvét előtti hetedik hét szerdája, legkorábbi lehetséges időpontja február 4., a legkésőbbi március 10. Az egyház ilyenkor az élet mulandóságára emlékezteti és bűnbánatra szólítja a híveket.

Szent Bálint a szerelmesek védőszentje. Magyarországon e szentnek nem alakult ki jelentős egyházi kultusza. Nem úgy az angolszász országokban, ahol a február 14-én tartott Valentine’s Day ünnepe már a 20. század végétől elterjedt világi „szerelmes­ünnepként”. Az angolszász szokás Magyarországon mint Valentin-nap vált ismertté és népszerűvé a 90-es évektől. Népszerűsége töretlen, és a kereskedelem is egyre több szívecskés termékkel igyekszik belénk plántálni a gondolatot: legalább egy kis apróság erejéig lepjük meg szerelmünket.

Február 15 – csütörtök

Választási hangulatban zajlott a csütörtöki közgyűlés, amelyen számos fontos, a város életét meghatározó napirendi pontról is döntöttek a képviselők. Elfogadták a város 2018. évi költségvetését.

Magabiztos győzelmet aratott a DKKA együttese a női kézilabda bajnokságban. György László tanítványai ezúttal a Budaörs gárdáját múlták felül idegenben 37-28-ra. A Kohász ezzel visszavette a negyedik a bajnokságban.

Február 16 – péntek

Az Öltözz pirosba! akció­hoz évek óta csatlakozik az Arany iskola. A piros szín az egyetértést fejezi ki, a segítséget pedig az a néhány (száz) forint jelenti, amit osztályonként gyűjtenek össze a diákok, és a második óra elején, amikor az egész iskola összegyűlik az előcsarnokban, minden osztály megbízottjai sorban elhelyezik a gyűjtött pénzt a nagy, közös gyűjtőüvegben, társaik tapsa közepette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában