balzsamecetes, diós pestós zöldsaláta

2018.02.09. 14:00

Pénteken főz majd remek dolgokat a két dunaújvárosi szakácsnő

Nagy izgalmak közepette indultak el a középdöntőben második helyet szerzett versenyzők a döntőre.

Pekarek János

Vinis Krisztiánné és Pulai Józsefné az indulás elott még megfozték a gyerekek ebédjét Fotó: Zsedrovits Eniko

Mit szólnának egy olyan menüsorhoz, mint például: előételnek balzsamecetes zöldsaláta diós pestóval, sült, paprikás afrikai harcsatekerccsel, rákszirommal, főételnek dunapentelei joghurtos csirkemell parajos knédlivel, vajas céklával, zellerpürével, desszertnek kókuszos fehércsokis-paszternákos rizskehely szamócaöntettel?

Ezt főzik meg ma Budapesten, a Közétkeztetési Szakácsverseny 2017–2018 döntőjében Pulai Józsefné és Vinis Krisztiánné, akik a tavalyi középdöntőből ötvenkét csapat közül a második helyen jutottak be a döntőbe.

Ne tessék most irigy megjegyzéseket tenni, hogy bezzeg a dunaújvárosi iskolások vagy óvodások nem esznek ilyen ebédeket hétköznapokon, mert: nem igaz!

Vinis Krisztiánné és Pulai Józsefné az indulás elott még megfozték a gyerekek ebédjét Fotó: Zsedrovits Eniko

Ősz óta hetente megfőzik versenyzőink ezt a menüsort a gyerekeknek, már csak gyakorlásképpen is, de minden csapat csak olyan ételekkel indulhat a versenyen, amely megfelel a kalória-, allergén- és költségvetési előírásoknak. Nem is az ilyen látványos ebédek megfőzése jelenti a problémát, hanem a menüsor kitalálása, kiszámolása, és a hozzávalók megfelelő minőségű, biztos beszerzése jelent sok időt. Olyan boltot találni, ahol rendszeresen kapni megfelelő afrikai harcsát…

Pulainé és Vinisné már csütörtökön elindult a versenyre, amelyet ugyanott rendeznek, a Hungexpo egyik pavilonjában, ahol csütörtökön a Bocuse d’Or szakácsverseny zajlott. A verseny előtti napon ugyanis a sajtó nyilvánossága előtt vásárolták be a versenyhez szükséges alapanyagokat az egyik fővárosi nagyáruházban. Már azokat az anyagokat, amiket nem itthonról visznek magukkal, mint a fűszereket és a zöldségeket, utóbbiakat előkészítve, bedobozolva.

Mindent grammra kiszámolva vihetnek be a versenytérbe, és percre kiszámolva kell dolgozniuk, hogy beleférjenek a háromórás időkeretbe, de mégis: mind a hat előírt adag az elkészülése pillanatában, grammra pontos mennyiségben kerüljön a zsűri elé az asztalra.

Szalainé Albrecht Orsolya sokat segített a versenyzőknek Fotó: Zs.E

Mondanom sem kell, hogy a versenyen először induló dunaújvárosi kettős ezerszer begyakorolt már minden mozdulatot, azt is, hogy mikor kell betenni a sütőbe a csirkemellet és mikor készítik el a parajos knédlit. Ám ennek ellenére rendkívül izgatottan készülődtek tegnap dél­előtt az indulásra. Azért csak délelőttől, mert reggel még megfőzték az aznapi ebédet a Margaréta óvoda, illetve a Petőfi iskola konyháján, csak utána kezdtek el a versennyel foglalkozni, főnökük, tiszteletbeli csapattársuk és segítőjük, Szalainé Albrecht Orsolya támogatásával, aki legalább annyira izgult, mint maguk a versenyzők.

Nem is csoda: a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, valamint Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége rendezte verseny ítészei között olyan személyiségek vannak, mint Szatmári János mesterszakács, vagy Vomberg Frigyes, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia tagja, a magyar versenycsapat felkészítője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában