25 éve írtuk

2018.02.13. 10:00

Harmincnyolc telefon van Nagyvenyimen

Folytatódik a papírgyári szenvedéstörténet. Új telefonközpontok a környéken. Megmarad-e az Árgus?

Pekarek János

Áll a fehér vonal, de… az ügyvezető biztos a dolgában – ezzel a főcímmel jelent elődünk, A Hírlap tudósítása huszonöt évvel ezelőtt, 1993. február 12-én a lap első oldalán. – Tegnap óta állnak a Finompapírgyár Kft. papírgyártó gépei. Bár erről már egy héttel ezelőtt is beszéltek a dolgozók, hivatalos tájékoztatást tegnapelőtt kaptunk Bozsits Béla ügyvezető igazgatótól, aki elmondta, hogy a meglévő rendelésekhez igazították a munkaidőt, vagyis már a hónap elején nyilvánvalóvá vált a február 11-én kezdődő kényszerpihenő.

Rácalmáson már működik az automata telefonközpont, az új távbeszélő készülékek bekötése folyamatban van. Nagyvenyim követni kívánja a rácalmási példát, s megvan az esélye arra, hogy a környékbeli falvak közül másodikként rákapcsolódjon a dunaújvárosi távbeszélőközpontra. A feltételek: becslések szerint 76 millió forintba fog kerülni a 400 vonalas (a későbbiekben bővíthető) központ. Az igénylőknek 50 ezer forintot kell befizetni. Jelenleg 38 telefon van Nagyvenyimen.

Bizonytalanná vált a három éve alapított Árgus sorsa. Az irodalmi, kulturális megyei folyóirat olvasói is érzékelhették a gondokat. A tavaly novemberi-decemberi szám ugyanis csak január végén hagyhatta el a nyomdát, köszönhetően Fehérvár polgármestere gyors segítségének és részben a dunaújvárosi önkormányzat szerény támogatásának. A folyóirat létéről, léte mellett szólva a ráfizetéses kiadvány helyett talán sokkal inkább hangsúlyozandó, hogy a lap egy műhely, így inspiráló forma az alkotóknak. Ráadásul egy régió művelődéstörténeti dokumentuma, amely kapcsolódik a magyar kultúrához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában