Legyünk körültekintők és óvatosak!

2018.02.01. 09:00

A szomszédok összefogásával sok bűncselekményt megelőzhetünk

Mostanában újra próbálkoznak tolvajok, hogy bejussanak idős emberek lakásába. Ismét több olvasónk panaszkodott arra, hogy idegenek különböző ürügyekkel próbáltak bejutni lakásukba a napokban.

Pekarek János

A városban sokfelé felszerelték már a polgárőrök az önkormányzat vásárolta ablakriasztókat Fotó: archív

Volt olyan eset is, amikor a rosszullétre panaszkodó középkorú asszony csak egy pohár vizet kért az egyedülálló nyugdíjastól – s mire megkapta, addigra eltette a havi nyugdíjat és néhány ékszert a polcról.

A rendőrség bűnmegelőzési szakemberei rendszeresen tájékoztatják az állampolgárokat a városban, nyugdíjasfórumokon, klubokban, városi rendezvényeken, és lapunkban is többször felhívták már a figyelmet a szükséges óvintézkedésekre. Ezek közül a legfontosabb, hogy idegent semmilyen ürüggyel ne bocsássunk be a lakásunkba!

A városi önkormányzat előre értesíti a lakókat, ha ügyintézés miatt kérné a közreműködésüket. A szolgáltató vállalatok szakemberei is csak előzetes értesítés után, igazolvány felmutatásával mennek ki a lakásokba. A postás a lakásajtóban intézi el a hivatalos ügyeket. Másnak nincs keresnivalója a lakásban!

A városban sokfelé felszerelték már a polgárőrök az önkormányzat
vásárolta ablakriasztókat
Fotó: archív

Legalább ilyen fontos, hogy az idős ember ne terjessze, különösen ne ismeretlenek előtt, hogy egyedül él, senkihez sem fordulhat.

A legtöbb bajtól megmentheti az embereket a szomszédi összefogás: ha a lépcsőházban, a ház környékén, az utcán figyelnek egymásra és környezetükre. A feltűnően sokáig bámészkodó idegentől elég megkérdezni, hogy kit keres, miért jött: ha rossz szándékkal közeledik és látja, hogy felfigyeltek rá, akkor a környék már biztonságban lehet. Egyedül sétáló, láthatóan gyenge idős ember könnyen kerülhet tolvajok figyelmének középpontjába. Célszerű, ha szomszédok, ismerősök összefognak, és közösen járnak boltba, együtt intézik hivatalos ügyeiket.

Az is fontos, hogy a földszinti lakások ablakait, erkélyajtóit tartsuk csukva, a legveszélyeztetettebb helyekre szereltessünk rácsot! A városi önkormányzat külön programot indított, hogy a földszinti nyílászárókat riasztó ékekkel szerelje fel a polgárőrség. Ez az akció ma is zajlik, és a város minden területét érinti.

További segítséget jelent, ha a magánügyeket valóban magánügyekként kezeljük mindannyian. Interneten se, de élőszóban se közöljük idegenek hallótávolságán belül, hogy üdülni vagy gyógykezelésre utazunk, és addig a lakás felügyelet nélkül marad. Ha elutazunk, igyekezzünk gondoskodni olyan rokonról, szomszédról, ismerősről, aki rendszeresen felkeresi a lakást, és a virágok megöntözése mellett ellenőrzi az ajtókat, ablakokat, időnként fel- és lekapcsolja a villanyt, bekapcsolja a rádiót, tévét, kiüríti a postaládát, hogy mindenki láthassa: a lakás nem üres.

Érdemes megszívlelni azt is, hogy az utcán járva ne viseljünk feltűnő helyen ékszert, pénztárcánkat lehetőleg ne a nyitott szatyor vagy kosár tetején tartsuk, bankkártyánk mellett ne legyen ott a felhasználói kód.

A legelemibb óvatossággal és körültekintéssel a legtöbb bűntett megelőzhető!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában