megfelelő környezet és vendéglátás

2018.02.09. 11:30

Az ország borrendjeinek zászlósborai Dunaföldváron

A településen tartotta soros ülését és a borrendek zászlósborainak minősítését a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének szakmai-etikai bizottsága.

L. Mészáros Irma

Munkában a bizottság. A palackot bemutatja Czobor Gábor földvári borlovag. Középen az országos szakmai bizottság elnöke, Béleczki Mihály Fotó: A szerző felvétele

A dunaföldvári Sűrű család szép pincéje adott helyet ennek a rangos eseménynek, amelyen a Béleczki Mihály vezette bizottság hét tagja és három meghívott ítész vett részt. A negyvenhat borrendet tömörítő országos szövetség e bizottsága tekintélyes szakemberekből, borászokból, bortermelőkből áll, akik az ország különböző részeiből érkeztek.

Miért éppen Dunaföldvár? – kérdeztük az elnököt. – Több javaslat érkezett, köztük dr. Sűrű Jánosé, aki a bizottság tagja. Dunaföldvár ideális hely, az ország közepe, mindenhonnan jól megközelíthető, és jól működő borrendje van a településnek – kaptuk a választ.

Tóth István, a helyi Szent Rókus Borlovagrend főpohárnoka büszke arra, hogy 2016 után már második alkalommal adnak otthont ennek a programnak. Ez azt jelzi, megfelelő a környezet és megfelelő a vendéglátás is Dunaföldváron.

Munkában a bizottság. A palackot bemutatja Czobor Gábor földvári borlovag. Középen az országos
szakmai bizottság elnöke, Béleczki Mihály Fotó: A szerző felvétele

A zászlósborok vizsgálatakor a nedű kóstolása előtt a külsőt nézték a szakemberek, azt, hogy a palack címkéje és a kapszula harmóniában van-e egymással és a borral. Az esztétikai hatáson és a színvilágon kívül a címke tartalmát is el-

lenőrizték, hiszen fel kell tüntetni, melyik borrend zászlósbora, milyen évjárat, milyen fajta bor került a palackba. Ezek a követelmények azért fogalmazódtak meg, hogy a zászlósborok küllemben is méltó módon képviseljék az adott borrendet és az országot.

Béleczki Mihály arról számolt be, hogy minőségi szempontból kiválóak a borok, mindössze néhány kapott megfelelő, egy pedig nem megfelelő minősítést. A bizottság vezetője a minősítés jegyzőkönyve alapján minden borrendnek írásos véleményt küld a beküldött palackról. A kiváló minősítésű borok képviselői a következő közgyűlésen oklevelet is kapnak. A nem megfelelteknek kötelező javítani, azoknak, akik e minősítésről lemaradtak, pótvizsgálatra kell küldeniük a zászlósborukat. Béleczki Mihály, aki hetedik éve elnökli ezt a bizottságot, úgy véli, sokat javult a zászlósborok minősége: gondos gazdák termelte szőlőből jó technológiával, igényesen kezelt borokat kóstolhattak. A helyiek büszkék voltak arra, hogy a Szent Rókus Borlovagrend zászlósbora, amely a baracsi Tóth Géza borlovag által készített shiraz, mindkét szempontból kiváló minősítést kapott.

A vizsgálat közben többször hallottunk szakmai diskurzust egy-egy fajta jellegéről, a bor íz- és illatanyagairól, a borkészítés tapasztalatairól. A hivatalos minősítés után megvizsgálták a házigazda borait is, s megállapították, hogy kiválóak. Korábban három éven át dr. Sűrű Jánosé volt a földváriak zászlósbora.

A rendezvényt finom ebéddel zárták, mert ha a bor mellé ízletes étel és jó beszélgetés járul, talán akkor fejti ki leginkább a hatását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában