Egyszemélyes ballagás volt

2018.01.10. 14:00

Visszatekintő: A városkörnyék év elején történt eseményeinek krónikája

A városkörnyék településeiről is sokat írtunk az elmúlt esztendőben. Ezen írásainkból válogatunk most.

PEKAREK JÁNOS

A hagyományos rácalmási passiójáték szereplői a kisváros kúriájának udvarán, előadás közben

Április:

Harminc év után nyugdíjba megy és elköszön a perkátai óvoda vezetője, Kovács Tiborné. Mesterpedagógus, tanfelügyelő és óvodai szakmai szakértő volt egyszerre, és egész életét a perkátai óvodának szentelte.

Csaknem száznegyvenen regisztráltak (használt elemekkel!) a IV. Dunai Kék Szalag futásra a víz világnapján Dunaföldváron. Az ötletgazda György Márta óvónő, szervező társa Varró Katalin.

A Rácalmási Városvédő és Szépítő Egyesület évi rendes közgyűlésén újraválasztotta eddigi elnökét, Bodnár Sándort.

A mezőfalvi önkéntes tűzoltóknak két helyen is meg kellett fékezniük a lángokat egyetlen napon, április 2-án. Előbb avartűz volt a szőlőhegyen, majd a Selyemmajor mögött égett a nádas.

Első néptáncfesztiváljukat rendezték a szalkszentmártoni táncosok: negyven év hagyományait élesztették újra fellépésükön.

Hosszú távú cselekvési programot indított el az elmúlt hónapokban a halállomány növeléséért a rácalmási Sirály Horgászegyesület.

Kulcs község életét alapvetően befolyásolja a belvíz, ami valószínűleg a partfalcsúszás okozója is. Telente rendszeresen szivattyúznak a katasztrófavédelem pénzén, de ez önmagában nem elég: pályázattal szeretnének gondoskodni a belvíz Dunába vezetéséről.

Önként gyűjtötték a szemetet: jó néhány falubeli a tiszta Baracsért áldozta szabadidejét, immár tizenötödik alkalommal. Összesen tizenöt-húsz köbméter környezetszennyező hulladékot gyűjtöttek be.

Előszálláson jótékonysági estet rendeztek a súlyosan beteg Barabás Virág gyógyításának támogatásáért. Az este legnagyobb sztárjai a Princess hegedűtrió tagjai voltak. Egymillió-négyszáznegyvenötezer-nyolcszázötven forint jött össze.

Tasson falunévnapot rendeztek, faszobrok felavatásával egybekötve. A szobrok a Tüskevár című Fekete István-regény alakjaihoz kapcsolódnak. A rendezvényen jelen volt Seregi Zoltán színházigazgató, rendező, Tutajos megformálója is.

Az alapi Szloboda-házaspár aranylakodalmán Fotó: DH-archív

Május:

Csizmadia Margit örökségét adományozta a dunaföldvári tájház felújítására. A város legrégebbi épülete megújult, határidőre átadták a település új közösségi és turisztikai terét.

A perkátai Győry-kastélyban testvértelepülési és sportnapot rendeztek. Az egyik attrakció A kakas éve című gyermekrajz-kiállítás volt: ezen a kínai naptár szerinti hagyományokat ábrázolták a műveken.

A solti raktártűznél bevetették a dunaújvárosi lánglovagokat is. Az 52-es út mentén álló ezer négyzetméteres épületben kazánfűtésre alkalmas anyagokat tároltak, a hatalmas tűz hajnaltól késő délutánig égett.

Egzotikus tengeri élőlényekkel ismerkedhettek meg a mezőfalvi iskolások: Farkas István gyűjtő különleges kagylókat és csigákat mutatott be kiállításán.

Két norvég település, Elverum és Stor-Elvdal vezetői látogattak Rácalmásra, hogy megismerják a közös program keretében megvalósult energetikai fejlesztést.

Daruszentmiklósi virágos segítség a csíkkozmásiaknak: egy „eszement” bírósági ítélet következtében el kellett távolítani az erdélyi település központi épületéről a „Községháza” feliratot. Ezt virágokból rakták ki a daruszentmiklósiak az épület előtt...

Száznegyven éves lett a dunaföldvári önkéntes tűzoltóság.

A hagyományos rácalmási
passiójáték szereplői a kisváros kúriájának udvarán, előadás közben

Június:

Kétnapos vigadalom és partnertelepülési szerződéskötés is volt Kisapostagon: Dunaegyháza lett a partner és dalostalálkozót is szerveztek.

Ismét trükkös csalók járják a környéket: kétszázezer forintot követeltek Daruszentmiklóson, egy idős hölgytől, akit pár nap múlva mások is felkerestek, ereszcsatorna-javítás ígéretével.

Aszfaltburkolatot kapott a baracsi Wesselényi utca. A beruházás negyvenmillió forintba került.

A mezőfalvi Sárgarózsa Nyugdíjas Klubban második alkalommal rendezték meg a gyereknapot a klubtagok unokáinak, sőt, dédunokáinak. Az eseménydús nap végén még egy közös szalonnasütés is belefért a programba!

Sajátos hagyományt folytattak a dunaföldvári Faházas óvodában: a „végzős” nagycsoportosok az udvaron, az egész óvoda számára megterített asztalnál búcsúztak el maradó társaiktól és óvónőiktől.

Több mint tíz településről érkeztek zarándokok Kulcsra, hogy részt vegyenek az egész országon át vezető Mária Út spirituális zarándokútvonal mentén felállított kereszt felszentelésén.

A vakációra való felkészülés jegyében a rendőrök játékos formában magyarázták el az ovisoknak a közlekedés fontosabb szabályait
Fotók: DH archív

Danyi András gyémántdiplomás pedagógust köszöntötték a mezőfalvi iskolában.

Horgászjuniálist rendeztek a Kis-Duna festői öblében álló horgásztanyánál a Dunaföldvári Sporthorgászok Egyesületének tagjai. Természetesen halászléfőző-versennyel egybekötve.

Átadták az 1,6 milliárd forintból épített új hűtőházat Iváncsán, a magyar kormány 75 százalékos támogatásával. Az új hűtőház kiváló példája a termelők, a feldolgozók és a kereskedők összefogásának.

Egyszemélyes ballagásra kaptunk meghívót a kisapostagi általános iskolába: a ballagó „évfolyamot” Sós Brigittának hívják és a baracsi Széchenyi Zsigmond Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Benedek Elek tagiskolájától vett búcsút.

Egy jó iskolának hihetetlen kisugárzása van még évtizedek múltán is! Az adonyi Szent István Általános Iskolában hatvan éve végzettek gyűltek össze osztálytalálkozóra az azóta jelentősen kibővült és megszépült intézményben, régi tanáraikra emlékezve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában