Őszi vihartól karácsonyig

2018.01.13. 09:00

A városkörnyék tavaly történt eseményeinek krónikája – befejező rész

A városkörnyék településeiről is sokat írtunk az elmúlt esztendőben. Ezen írásainkból válogatunk most.

PEKAREK JÁNOS

Óriási vihart hozott a városba és környékére az október végi vihar: képünk a rácalmási Nagy-szigeten kidöntött fákról készült.

Október:

Belépődíj és korhatár nélkül rendezték meg a rácalmási könyvtárban a magyar népmese napját. A vendégek Benedek Elek, azaz Elek apó életéről is láthattak fotókiállítást, és meghallgathatták Timárné Udvari Emese mesélését.

A kínai Zhdejiang kerület társadalmi közbiztonságáért felelős bizottságának tagjaiból alakult küldöttség látogatott Perkátára. A küldöttség tagjai örömüket fejezték ki, hogy immár hatvan éve jól működik a kapcsolat a magyar és a kínai fél között.

A gyerekek imádják az olyan történeteket, amelyek például a lámpalányról, a rossz alvókról, az ovi-ügyről, a tesó-ügyről, Bögreúrról, a rossz evőkről vagy éppen a fűszerkatonáról szólnak. A rácalmási művelődési házban író-olvasó találkozón vett részt Finy Petra írónő.

A tanévkezdés változásokat is hozott a mezőfalvi Petőfi Sándor Általános Iskola életében. Új tagok dolgoznak például a szülői munkaközösségben: Kovácsné Virág Anita elnök, Hatvani Rácz Brigitta elnökhelyettesként, Kissné Németh Anita pénzügyi vezetőként tevékenykedik a 2017-18-as tanévben.

Huszonegyedik alkalommal elevenítik fel a népi hagyományokat Baracson. A községben jókedvű szüreti felvonulással invitálnak a szüreti bálra.

Az adonyi Szent Orbán vándordíjat Paulusz Bálint borász nyerte

A mezőfalvi római katolikus templom felszentelésének 80. évfordulóját ünnepelték a település lakói. A templom építéséről, újraépítéséről és felszenteléséről archív képekből álló kiállítást is rendeztek.

Az állatvédelem és -szeretet fontosságára hívták fel a perkátai óvodások figyelmét október 4-én, az állatok világnapján. Sok állatot testközelből is bemutattak nekik: még kaméleont és bárányt is simogathattak.

Óriási siker volt a II. Adonyi Oktoberfest: a kultúrház udvarán felállított sátorban minden hely elkelt! Olyan is akadt, aki a zenés-táncos fesztiválra vásárolt magának bajor népi öltözéket.

Új péküzemet adtak át Dunaföldváron: a 350 millió forintos pályázati továbbá ugyanennyi önrésszel elkészült beruházással egy komplett sütőipari technológiai sor állt fel.

November:

Magyar László-nap a dunaföldvári gimnáziumban: a világhírű Afrika-kutatóra, intézményük névadójára emlékeztek a földvári gimnazisták.

Megnyílt a nagykarácsonyi Mikulásház: a télapó sok műsorral és látnivalóval várta a vendégeket.

A reformáció ötszázadik évfordulójára emlékeztek Rácalmáson. Ebből az alkalomból emlékfát is ültettek a kisvárosban.

Túrázásra biztatnak mindenkit Nagyvenyimen: a hetvenéves község környékén hetven kilométert tesznek meg a falu Erdőjáró klubjának tagjai és a hozzájuk csatlakozók.

Óriási vihart hozott a városba és környékére az október végi
vihar: képünk a rácalmási Nagy-szigeten kidöntött fákról készült.

Dr. Barna Erzsébet festményeiből nyílt kiállítás a baracsi Faluházban. Az alkotó másfél éve kezdte a rajztanulást.

A Perkáta közösségi és kulturális életében fontos szerepet betöltő Csányi-család három jeles alkotójának műveiből nyílt kiállítás a községben álló Győry-kastélyban: a legendás festőművész-restaurátor Csányi Lajos, a jelenleg is alkotó Csányi János képzőművész és Csányi Rudolf könyvkötő mester munkáit láthatták az érdeklődőt. Beszédet mondott Csányi Sándor színművész.

Libafuttatás volt Márton-nap alkalmából Dunaföldváron, a Rókus pincéknél. A gyerekeket társas játékok, a felnőtteket borkóstolás fogadta a nagysikerű őszi rendezvényen.

December:

Épül, szépül az óvoda és a konyha Mezőfalván: látványos gyorsasággal halad a 234 millió forintos állami támogatással készülő projekt.

Megkezdődött a karácsonyi készülődés Kulcson, a Nap háza – Hold udvara rekreációs és Agroturisztikai Központban. Odalátogatott a Pentelei Mentálhigiénés Általános Iskola, Szakképző Iskola és Gimnázium egy speciális képzésben részt vevő csoportja is.

Elkezdődött az adventi időszak Daruszentmiklóson is. Fogarasi Béla, a községben működő Falulánc Kulturális és Közérdekű Szövetség elnöke elmondta: hagyományosan egyesületük tagjai készítik el a falu adventi koszorúját, és ők szervezik meg az adventi ünnepségeket is.

Betlehemi műsorral és díjak átadásával is emelték az advent fényét Nagykarácsonyban. Munkatársunk, Balogh Tamás (BAT) vehette át a Nagykarácsonyért díjat.

A rácalmási Ágasfa Hagyományélesztő Kör szervezésében segítették elkészíteni a kisváros és a lakók adventi koszorúját a művelődési házban és könyvtárban a helybéliek, kicsik és nagyok egyaránt.

Tradicionális (és
hagyományosan nagy sikerű) disznótort rendeztek
Baracs-Templomoson Fotók: DH archív

A kulcsi Carpe Diem (Élj a mának) Alapítvány Bostyai Gyulának és Illéssyné Dorn Henriettének adta át a Boldog díjakat.

Különleges és méltó keretek között zajlott Kulcson a XVI. Fejér Megyei Állatorvosi Emléknap. Ennek keretében avatták fel a „kulcsi hatok” egyik jeles személyiségének, dr. Guoth Gy. Endre mellszobrát.

Enni adok, enni kapok ételdobozt helyeztek el a Re-Formáló Egyesület tagjai és helyi önkéntesek a dunaföldvári Mészáros utcában. Az ételdobozba bárki betehet tartós élelmiszert, vagy (télen) dobozolt főtt ételt is a rászorulóknak. A helyi önkéntesek vállalták, hogy rendszeresen ellenőrzik és takarítják a dobozt.

A rácalmási német klub nem véletlenül lett népszerű: a 2010 óta működő klub vezetője, Hoffmann Mária elmondta: ez nem egy tipikus nyelvtanuló csoport, az ő szándéka a német szokások megismertetése volt. Tanulnak németül is, elsősorban verseket, de a lényeg egy másik kultúra megismerése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában