Ünnep

2018.01.04. 17:12

Ortodox karácsony Rácalmáson és Dunaújvárosban

Hét végén kezdődik a karácsonyi ünnepkör a szerb-ortodox vallású családoknál. Előbb a rácalmásiak, majd a dunaújvárosiak ünnepelnek.

Kovács Anita

Forrás: Pixabay.com

A délszláv nemzetiségekhez tartozók, ortodox hívők a Juliánus-naptár szerint tartják idén is a karácsonyt. Hagyományaikat ápolva január 6-án, azaz szombaton ünneplik a megváltó eljövetelét a rácalmási szerb ortodox templomban 9 órai kezdettel. Ide Dalibor Milenkovity lelkész várja a helybéli és városkörnyéki hívőket. Szerb ortodox szokások szerint böjttel készülnek a hívők szentestére, böjti bablevest főznek, kalácsot sütnek, tésztájából készül a diós és a mákos guba rúdja is. Ezen kívül a lakás több pontjára szalmát helyeznek, ami betlehemi jelkép.

A szombati, ünnepi misén, az úgynevezett bádnye vecse alkalmából együtt imádkoznak, a lelkész tölgyfaágacskákat szentel, amelyek közül minden család hazavihet egyet-egyet az otthonába, továbbá tüzet raknak, hogy melegséggel várják Jézus születését.

A szerb ortodox karácsony alkalmából január 9-én Dunaújvárosban 10 órakor tartják az ünnepi istentiszteletet a szerb templomban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában