Az idén várható időjárás...

2018.01.18. 12:00

A nagyvenyimi Kéri János szerint a népi jövendöléseknek is van alapjuk

Többen keresik tanácsért, kérnek előrejelzést Kéri Jánostól, aki harminc évvel ezelőtti számítási módszerére támaszkodva éves meteorológiai távprognózist készít.

Kovács Anita

Kéri János közvetlen ismerőseinek ma is fénymásolt lapon, személyesen adja át éves távprognózisát

Fotó: Zsedrovits Enikő

Hogy mennyire jön be a Kéri János által 2018-ra összeállított meteorológiai naptár, arra még nem tudjuk a pontos választ, de az biztos, hogy kedden, amikor ellátogattunk takaros nagyvenyimi otthonába, aznap leesett néhány centiméter hó. Naptára szerint aznapra ködöt jósolt, de előtte nap ott a hópihe, ez a piktogram pedig téli csapadékot jelöl. Tehát, ez telitalálat!

- Pécsen, a lányoméknál már hétfőn esett, itthon pedig keddre érkezett meg a havazás – vágott bele mondandójába Kéri János, aki már gyerekként az 1940-es, és ’50-es években is sokat foglalkozott azzal, hogy miért váltakoznak az évszakok.

- Figyelmesen hallgattam az akkori idősebb embereket, hogy tapasztalataik, valamint a népi hiedelmek, szokások alapján, miként próbálják meg előre jelezni az időjárást. Aztán fiatal felnőtt koromtól a mezőgazdaságban eltöltött évek alatt rengeteg, az időjárással kapcsolatos saját tapasztalatot is gyűjtöttem. Sok ismeretet feljegyeztem, és az érdeklődésem olyan tudományos könyvekhez vezetett, amelyek több más mellett arról is szóltak, hogy bolygónk égi kísérője, a Hold milyen hatalmas befolyást gyakorol a földi létre, és így az időjárás alakulására is.

Kéri János közvetlen ismerőseinek ma is fénymásolt lapon, személyesen adja át éves távprognózisát
Fotós: Zsedrovits Enikő

Az amatőr meteorológustól azt is megtudtuk, hogy előrejelzéseit minden év novemberében készíti el és önti táblázatos formába. Az olvasmányaira és saját tapasztalataira támaszkodva kidolgozott számítási rendszer szerint dolgozik, amelynek a középpontjában a holdfázisok váltakozása áll.

- A számítás pontos részleteit csak a közvetlen családtagjaimnak árulom el, de a főbb tendenciákról szívesen beszélek bárkinek.

Például arról, hogy akkor, amikor újhold köszönt ránk, az előtte és utána következő napokon hidegfronti hatás várható. Aztán fokozatos felmelegedés jön, és mire megtelik a Hold, megérkezik a melegebb idő is, ami gyakran csapadékos napokat hoz – árulta el lapunknak Kéri János, aki évtizedek óta napi rendszerességgel feljegyzéseket készít az adott nap időjárási viszonyairól, így aztán évről évre tudja pontosítani és finomítani kidolgozott rendszerét. Arra, hogy kik kérnek tőle időjárás-előrejelzést, így válaszolt:

- Eleinte csak a rokonaim, barátaim tudtak a távprognózisomról, de aztán csak azt vettük észre, hogy szájról szájra terjed a híre.

Minden túlzás nélkül állíthatom, hogy ma már országosan ismert lettem ezzel, hiszen tudomásom van arról, hogy Debrecentől Pécsig, Hévíztől Szegedig várják és követik az előrejelzéseimet. Van közöttük botanikus kertet gondozó, egyetemi oktató, orvos, mezőgazdasági kistermelő, növénynemesítő intézetnél dolgozó. Sokan az internetes fórumok, közösségi oldalak segítségével követik a távprognózisomat, de az ismerőseimnek ma is fénymásolt lapokon, személyesen adom oda a táblázatot. Gyakran egész családok az én időjárás-előrejelzésemhez igazítják a nyaralásukat, ifjú párok az esküvőjük napját. Ez az egész számomra egy kedves időtöltés, és boldoggá tesz, hogy sokak érdekesnek és értékesnek találják a hobbimat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában