Hősök

2018.01.16. 16:00

A Don-kanyar és a háború áldozataira emlékeztek Mezőfalván

A Don-kanyar és a háború áldozataira emlékeztek január 12-én este hat órakor Mezőfalván.

Horváth László

Az emlékezők gyűrűjében Kristofory Valter plébános a mezőfalvi II. világháborús emlékműnél

Fotó: Horváth László

A községben szinte minden család történetében található elesett katona vagy polgári személy.

A 75 évvel ezelőtti véres tragédia nem csak a fronton harcolók, hanem sok tízezer magyar család tragédiája is. Mezőfalván szentmisével és gyertyagyújtással emlékeztek az elhunyt hősökre, áldozatokra múlt héten pénteken este. A Magyarok Nagyasszonya plébániatemplom kápolnájában mintegy 30 résztvevő előtt Kristofory Valter plébános tartott szentmisét a Don-kanyar és a világháború áldozataira emlékezve. A szentmise beszédében kiemelte, azért imádkoznak, hogy ne lehessen többé az „ember embernek farkasa”, és békében élhessünk nagy, nemzeti tragédiák nélkül.

A liturgikus eseményeket követően egyházi énekeket dalolva vonultak a résztvevők a templomkert előtti II. világháborús emlékműhöz, ahol meggyújtották a kegyelet gyertyáit. Az emlékművet övező fa táblák közel kétszáz elesett mezőfalvi nevét őrzik, akik nemcsak a harcokban, hanem a háborúhoz köthető eseményekben vesztették életüket.

Az emlékezők gyűrűjében Kristofory Valter plébános a mezőfalvi II. világháborús emlékműnél
Fotós: Horváth László

Csanda Teri néni a Mezőfalvi Rózsafüzér Társulat csoportvezetője olyan régi katonadalok eléneklésével is emlékezett a hősökre, amelyeket annak idején Sárbogárdról aratásra érkezett katonáktól hallott. Az emlékezők a rendezvény utáni közvetlen beszélgetésben még megemlítették: a kommunista rendszerben sokáig nem is lehetett beszélni a Don-kanyarban történtekről. Csak szűk családi környezeten belül emlékezhettek elhunyt szeretteikre. A mai időkben kezdték el tárgyilagosan említeni a magyar történelem nagy tragédiáját a történészek, kutatók, politikusok. A mezőfalvi II. világháborús emlékmű oldalán az alábbi vésett szöveg olvasható: „Az esztelen gonoszság áldozatai emlékére”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában