Rügyezik a cseresznyefa...

2018.01.06. 09:00

Sok pluszmunkát, váratlan költséget és sok aggodalmat jelent a meleg

Rosszkedvűek és aggódók a kertészek a szokatlan januári meleg miatt: már permetezésre is készülnek...

Pekarek János

Íme, egy kirügyezett cseresznyeág pénteken délután, Nagyvenyimen

Fotó: Zsedrovits Enikő

A hét végére plusz tíz fok fölötti hőmérsékletet jósolnak a meteorológusok az ország nagy területeire napközben – ami január elején legalábbis szokatlannak nevezhető.

A kertészek és a kiskert-tulajdonosok aggódnak is, mivel jó néhány növényen már a rügyek is megjelentek. Ha pedig a rügyfakadás folytatódik, akkor a tél hátralévő kétharmadában törvényszerűen bekövetkező fagyok óriási károkat okozhatnak a kertekben, kertészetekben.

Ifjabb Csizmadia György, a Venyim Gyümölcse Kertészet tulajdonosa, vezetője lapunk kérdésére elmondta: főként a bodzánál, a kajszinál, a korai cseresznyénél látható, hogy megindult azokon a rügyképződés, rügyduzzadás. Ezek a növények ugyanis, csakúgy, mint az orgona, a magnólia, az aranyeső, a mogyoró, csak úgynevezett kényszernyugalomban vannak, nincs biológiailag beprogramozott mélynyugalmi idejük, mint például az almának.

A januári rügyképződés legnagyobb veszélye az elfagyás. Hiába tart a januári plusz tíz-tizenöt fok hetekig – ha akár csak három napra betör az országba egy sarkvidéki hideghullám, mondjuk február elején (és ennek elég nagy a valószínűsége), az pontosan olyan hatással jár, mintha márciusban fagynának el a növények.

Ifjabb Csizmadia György kertészmérnök

A tél idején ugyan még nem látunk semmit a megfagyott rügyön – ám ha tavasszal kivirágzik a növény, akkor egyértelművé válik majd, hogy a termő bibe elpusztult benne, nem lehet beporozni, nem fog termést hozni.

Ráadásul hiába a most szokatlanul nagynak számító meleg: mivel a virágzáshoz szükséges hőmennyiséget semmiképp sem kaphatják meg a növények, a rügyek mindenképpen pusztulásra vannak ítélve.

S ezzel még nincs vége a veszélyeknek, mondta ifjabb Csizmadia György. A venyimi kertészetben a jövő héten például permetezésre készülnek, hiszen a meleg aktivizálta az atkákat, a gombákat is.

Íme, egy kirügyezett cseresznyeág pénteken délután, Nagyvenyimen
Fotós: Zsedrovits Enikő

Nem lehet tovább halogatni tehát a növényvédelmet sem – és könnyen lehet, hogy márciusig akár hetente kell elvégezni a rezes, kénes lemosó permetezéseket, ami jelentősen növeli a költségeket.

A legkevesebb, amit elmondhatunk tehát, hogy ennek a januári melegnek több okból sem örülnek a kertészek, kertművelők.

Rengeteg pluszmunkát, sok váratlan kiadást és szinte végtelen aggódást jelent ez az időjárás a növénytermesztőknek mostanában...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában