Milliós támogatás a fogorvosoknak

2018.01.10. 10:00

A közellátást végző szakembereket praxisonként támogatják a pályázat segítségével

A háziorvosok pótlására praxispályázattal, a fogorvosok támogatására pedig hárommillió forintos összeggel segít a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő és a kormány.

SZANYI-NAGY JUDIT/ Kovács Anita

A támogatás célja, hogy a minőségi alapellátást garantálják Fotó: Pixabay

A praxispályázat

A Hírlap is beszámolt róla idén: a kormány a háziorvosoknak, a házi gyermekorvosoknak és a védőnőknek biztosította a forrásnövekedést.

- A kormány kiemelt célja az alapellátás megerősítése, hiszen csak erős alapellátásra épülhet a jól működő egészségügyi rendszer, ezért az

alapellátás keretében is több alkalommal finanszírozási díjtételemelés valósult meg.

A gazdaság teljesítőképessége azonban most lehetővé teszi, hogy a fogorvosok is további támogatásban részesüljenek, és javuljanak az alapellátó fogorvosi praxisok körülményei – nyilatkozta lapunknak Goda Gábor Krisztián, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) munkatársa.

- Az idei évben meghirdetett praxispályázatokra a tavalyi évhez képest háromszor annyi, összesen 2 milliárd 250 millió forintos forrást biztosít a kormány, amelyre idén – az ellátást segítendő – már az alapellátó fogorvosok is pályázhattak. A friss adatok szerint 41-en pályáztak, 39-en nyertek, 11 támogatási szerződést pedig már megkötöttek a NEAK-kal. A Magyar Orvosi Kamarával és a Kamara Fogorvosi Tagozatával közösen azon dolgozunk, hogy fenntarthassuk ezt a támogatási volument az alapellátó fogorvosi szolgálatok esetében – tette hozzá a szakértő.

Ki jogosult a támogatásra?

A hírek szerint a közellátást végző fogorvosok jogosultak a hárommillió forintos támogatásra.

- Közellátást végző fogorvosnak a NEAK-kal finanszírozási szerződéses kapcsolatban álló fogorvosi szolgáltató fogorvosa minősül – válaszolta meg kérdésünket az illetékes.

A kormány összesen 7,6 milliárd forintból gazdálkodik majd, amely azt jelenti, hogy az alapellátó fogorvosi praxisok külön-külön hárommillió forint támogatásban részesülnek. Úgy tudjuk, ez az egyszeri támogatás még az év vége előtt megérkezhet az ellátókhoz.

Az előzményekről

Korábban a közellátásban dolgozó fogorvosok is felhívták a figyelmet a támogatásnövelés fontosságára, jelenlegi helyzetükre: szeptemberben munkalassító akciót szerveztek.

A háromnapos sztrájk idején bizonyos helyeken csak a sürgősségi ellátás volt elérhető. A megmozdulással a fogorvosok arra világítottak rá, hogy a rendelő, a gyógyszerek, a tömítőanyagok és az eszközök költsége túlmutat a számukra rendelkezésre álló forráson – szemben a háziorvosokkal. A mostani, szabadon felhasználható támogatás a felzárkózásban nyújt segítséget a szakembereknek.

A támogatás célja, hogy a minőségi alapellátást garantálják
Fotó: Pixabay

A megyei fogorvosok

Fejér megyében összesen 103 fogorvosi szolgálat működik. Ebből a december eleji adatok szerint 8 betöltetlen – tudtuk meg a NEAK illetékesétől.

Mint válaszából kiderül: a kisebb településeken és a nagyobb városokban is megtalálhatók üres praxisok, így például Bicskén, Dunaújvárosban, Gárdonyban, Polgárdiban és Székesfehérváron. A legrégebben helyettesítéssel ellátott fogorvosi szolgálat jelenleg Kislángon működik.

Fogorvos: helyettesítéssel

- A fogorvosi praxis tartósan helyettesített státuszban van Kislángon: a doktornő, Rideg Gabriella hetente két alkalommal, hétfőn és kedden rendel a településen – válaszolja megkeresésünkre Rumpler Tibor, a község polgármestere.

Tőle tudjuk azt is: korábban volt a praxis után érdeklődő jelentkező, ám őt később nem vonzotta a lehetőség. A polgármester szerint ennek oka a beteglétszám lehet, amely a jövedelmezőség szempontjából nem kedvező. Ugyanis az eddigi tapasztalatok alapján azok látogatják leginkább a kislángi fogorvosi rendelőt, akiknek kényelmetlen az utazás. Többen így is más fogorvos mellett tették le a voksukat.

A praxist az önkormányzat tartja fent. Ahogy Rumpler Tibor fogalmaz: az éppen egy évtizede tartó helyettesítés elégségesnek tűnik. És bár reménykednek a támogatás erejében, azt is figyelembe veszik, hogy kis körzet lévén nehezen találnak majd állandó fogorvost.

KÖRZETI, ÜGYELETI ELLÁTÁS MEGOLDOTT

DUNAÚJVÁROS Dunaújvárosban és térségében nincs probléma sem a körzeti, sem pedig az ügyeleti fogorvosi ellátással – mondta el megkeresésünkre dr. Dénes Judit, a Dunaújvárosi Fogorvosok Egyesületének elnöke, aki a következőket fűzte még hozzá: – Nagyon örültünk, hogy a háziorvosok mellett 2017-ben a közellátást végző fogorvosi praxisok is bekerültek a kormány támogatási rendszerébe. Közel ötven éve vagyok a szakmában, és erre eddig még nem volt precedens. A dunaújvárosiak és a környékbeli településeken élők számára is biztosított a mindenkori fogorvosi közellátás. Legyen szó hétköznapról, hétvégéről vagy akár ünnepnapról.

Kovács Anita

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában