A szemét már alapanyag!

2018.01.15. 14:00

Hulladékszállítási kisokos – Ezeket érdemes tudni!

Az új évben új matricákkal, de hasonló szolgáltatásokkal végzik a hulladékgyűjtést a városban és környékén.

Pekarek János

A város mellett még huszonkét településen gyűjti a Vertikál a hulladékot

Fotó: Zsedrovits Enikő

Még e hónap végéig ki kell ragasztani a szemétgyűjtő-edényekre az idei évre vonatkozó matricát, amivel a tulajdonos igazolja, hogy jogosult a hulladékszállítási közszolgáltatásra. A matricát a közszolgáltató vállalkozó, a Vertikál Nonprofit Zrt. küldi ki a vele szerződéses viszonyban álló ügyfeleknek.

Ha valaki nem kapta meg a matricát, vagy nem a megfelelő méretű edényre valót kapta, az jelezheti a Vertikál Zrt. vagy alvállalkozója, a Dunanett Nonprofit Kft. telephelyein, Polgárdiban, a Szabadság út 26-ban, illetve Dunaújvárosban, a Budai Nagy Antal út 2-ben.

A matricák felragasztását a cég munkatársai február elsejétől folyamatosan ellenőrizni fogják. Az üdülőtulajdonosoknak a határidő március 31.

Mindenki, akinek élő szerződése van a Vertikál Zrt.-vel, amelynek alvállalkozójaként a Dunanett Kft. végzi a kommunális, azaz lakossági hulladék gyűjtését Dunaújvárosban és még huszonkét településen, Kulcstól Simontornyáig, a 2018-ra vonatkozó, számlázás szerinti „edényzet”, azaz szeméttartó(k) méretének és darabszámának megfelelő matricát kell felragasztania a kukákra.

Minden ügyfélnek fel kell ragasztania a levélben küldött matricát a gyűjtőedényére!
Fotós: Zsedrovits Enikő

Ezeket a matricákat a Vertikál Nonprofit Zrt. küldi ki minden ügyfelének. A matricákat jól látható helyekre kell kiragasztani, mivel a cég munkatársai már február elsejétől folyamatosan ellenőrizni fogják azok meglétét, illetve azt, hogy a szemétgyűjtő tulajdonosa jogosan veszi-e igénybe a szolgáltatást, és a megfelelő méretű edényben szállíttatja-e a szemetet?

A Vertikál Zrt. egyben egy egész évre érvényes naptárt is kézbesített ügyfeleinek az elmúlt év végén, s ebben településekre, hónapokra és napokra lebontva közli a várható szelektív szemétszállítások időpontjait. Hasonlóképpen tették közzé a biológiailag lebomló hulladékok begyűjtésének naptárát minden településre vonatkozóan.

A levélben értesítik az alapi, a kisapostagi és a rácalmási ügyfeleket arról is, hogy településükön megváltozik a kommunális hulladék szállítási rendje. Alapon pénteki napról hétfőre, Kisapostagon hétfőről szerdára, Rácalmáson pedig a város azon részében, ahol eddig kedden vitték el a szemetet, ezután pénteken fogják elvinni.

A cég továbbra is házhoz megy lomtalanítani az ingatlantulajdonossal előre egyeztetett időpontban, évente egyszer – ennek azonban feltétele, hogy az ügyfélnek ne legyen díjhátraléka. A lomtalanítás nem konténerben történik, és a cég kéri partnereit, hogy a nagydarabos lom, például a bútor kivételével a kisebb méretű anyagokat kizárólag bezsákolva, kötegelve készítsék elő elszállításra.

Nem tartozik a lomtalanítás körébe a növényi és állati hulladék, gally, építési törmelék, mezőgazdasági, ipari hulladék, veszélyes hulladék.

Idén is térítésmentesen végzik a szelektív hulladék gyűjtését az előre meghirdetett napokon. A teendő annyi, hogy az elszállítás napjának reggelén 6 óráig átlátszó (!) zsákban kihelyezi az ingatlana elé a műanyag palackokat, csomagoló fóliákat, fémdobozokat, papírt, újságpapírt és csomagoló kartonokat.

A város mellett még huszonkét településen gyűjti a Vertikál a hulladékot
Fotós: Zsedrovits Enikő

Ezek mennyiségét nem korlátozzák.

A komposztálható hulladékokat egy darab 25 kilogrammos, biológiailag lebomló zsákban, illetve fél köbméteres kötegekben viszik el.

SZELEKTÍVEN IS!

A hulladékgyűjtést végzők arra kérik ügyfeleiket, hogy a gyűjtőedényekbe ne tegyenek üveget! Mindig gondoljanak arra, hogy a hulladékokkal emberek dolgoznak, számukra nagyon balesetveszélyes lehet az üveghulladék vagy

törmelék!

Az üveghulladékot idén is minden településen elkülönítve gyűjtik, vagy szelektív hulladékgyűjtő szigeten, vagy üveghulladék-gyűjtő pontokon.

Az is fontos, hogy a szelektíven gyűjtött anyagokat lehetőség szerint tisztára mosva, laposra hajtogatva vagy taposva, fajtánként elkülönítve gyűjtsük.

A szelektíven gyűjtött hulladékot a téves hiedelmekkel szemben külön-külön szállítják a cég telephelyére, ahol ismételten átválogatják és bálázzák.

Manapság a szemét, pontosabban a hulladék egyre értékesebb nyersanyag – egyben annak is egyik jó módja, hogy csökkentsük környezetünk hulladékterhelését, valamint megelőzzük újabb bányák nyitását, erdők irtását.

KOMPOSZTÁLJUNK

A biológiailag lebomló hulladékokat is gyűjti a cég, alkalmanként egy-egy zsákkal, illetve köteggel ingyenesen – de ez, mint már korábban foglalkoztunk ezzel cikkeinkben, nem azt jelenti, hogy ennél nagyobb mennyiségű komposztálható hulladékot nem szállítanának el!

A szállító céggel egyeztetve akár egy ingatlantulajdonos, akár egy egész utca tulajdonosai összefogva bérelhetnek kisebb-nagyobb konténereket a zöldhulladék (levágott fű, lágyszárú növények, illetve faágak) elszállítására.

Mindazonáltal a legegyszerűbb és leghasznosabb módja a kertes házakban, vagy a kiskertekben keletkező, nagy mennyiségű zöldhulladék kezelésének, ha a tulajdonos épít egy egyszerű komposztálót a kertje végében. A keletkező anyagot akár maga használhatja fel, akár eladhatja. Mindez vonatkozik a városi családi házakra is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában