Matematika

2018.01.16. 12:00

Dunaföldvárinak ítélték tavaly a Patai Alapítvány díját

A Bolyai János Matematika Társulat a dunaföldvári gyökerű Csányi Petrának ítélte a Patai Alapítvány 2017. évi díját.

L. Mészáros Irma

A huszadik század első felének kiemelkedő matematikusa, Patai László emlékére az özvegye által létrehozott Patai Alapítvány szabályzata szerint e díjjal a matematika terén önálló tudományos alkotóképességű egyetemi hallgatókat vagy pályakezdő matematikusokat ismernek el, s elsősorban a tanári pályán induló pályakezdő fiatalok szakmai vagy didaktikai kutatásait támogatják. Az alapítványt a Bolyai János Matematikai Társulat kezeli. Csányi Petra a dunaföldvári Magyar László Gimnáziumban érettségizett, 2016-ban az ELTE matematika-informatika szakán szerzett diplomát. A díjat odaítélők a fiatal matematikus kutatói és oktatói munkáját értékelték. Petra harmadéves korában kezdett kutatásokat végezni Szabó Csaba és Vásárhelyi Éva témavezetésével. Társszerzőkkel készített dolgozataival több alkalommal sikerrel indult a TDK Tanulás- és Tanításmódszertani Tudástechnológiai szekcióban, s országos első és második helyezéseket ért el. Kutatási eredményeiről rendszeresen beszámolt nemzetközi konferenciákon, munkái társszerzővel megjelentek rangos idegennyelvű dolgozatokban is. A végzés után a Szent László Gimnázium tanára lett, de tanított a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen is. Jelenleg egy autóipari cég informatikai csapatában dolgozik.

Csányi Petra vehette át tavaly e rangos elismerést
Fotós: L. Mészáros Irma

A Bolyai János Matematikai Társulat 1987 óta évente két fiatalnak ítéli a Patai-díjat. 2017 végén Csányi Petrán kívül Vinczéné Varga Adrienn, a Debreceni Egyetem tanára kapta meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában