Bánki: pályázati projektekről

2018.01.14. 11:00

Tagokat verbuváltak hogy vegyes kar maradhassanak

Múlt év szeptemberétől Centrum Kórus elnevezéssel működik tovább a Bánki kórusa. Ujházy Krisztina, a kórus vezetője és karnagya elmondta, miért volt szükség a névváltoztatásra.

Balla Tibor

Több rendezvényen is fellép a Centrum Kórus, mint például a Dunaferr iskola felújított tornatermének avató ünnepségén Fotó: Zsedrovits Enikõ

Ujházy Krisztina felidézte, hogy a tagok között túlsúlyba kerültek a fiúk, nem lehetett vegyes kart kiállítani belőlük. Szerették volna megtartani a vegyeskari hagyományt, ezért a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum többi iskolájából is verbuváltak tagokat, elsősorban lányokat.

Csapó Gábornak, a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum főigazgatójának nagyon tetszett az ötlet, támogatja, segíti őket, amiben csak tudja. Szeptemberben a már Centrum Kórus néven továbbműködő énekkarnak verbuvált. Korábban már csatlakozott öt lány, akik már járnak a próbákra, így a kórus most három iskola, a Bánki, a Rudas és a Dunaferr tanulóiból áll.

Ujházy Krisztina bízik abban, hogy a jövőben még többen, még több iskolából csatlakoznak majd, hiszen olyan sokan járnak ebbe az iskolacsoportba, hogy biztosan akadnak még tehetségek, akiket nem találtak meg. Azt szeretné elérni, hogy minden iskolában legyen egy pedagógus, akivel tudja tartani a kapcsolatot, aki jelezheti, ha tehetséges tanulóval találkozik. A szakképzés napján is fellépett a centrum iskoláiban tanuló több gyerek is, akiket érdemes lenne bevonni a kóruséneklésbe.

Ujházy Krisztina elkötelezett a kórus fennmaradásában és fejlődésében
Fotó: Zsedrovits Enikõ

Ujházy Krisztina számára különösen fontos ez a kórus, hiszen az énekelni szerető és tudó fiataloknak ez az egyetlen lehetősége maradt, ahol kipróbálhatják magukat, mivel a szakgimnáziumokban nincs énekóra, így ez az egyetlen közös éneklési lehetőség.

A karvezető elhivatottságát jól mutatja, hogy igyekszik folyamatosan képezni magát, minden nyáron elmegy valamilyen továbbképzésre. Főleg nemzetközi kurzusokra szeret járni, mert nagyon sokat lehet tanulni más országokból, más kultúrákból érkező emberektől. Kétszer volt már a kecskeméti Kodály Intézet zeneszerzői kurzusán, ahol a Zeneakadémia zeneszerzés tanszékének vezetőjétől tanulhatott. Születtek is ott darabok. Most nyáron Szegeden volt egy nemzetközi karvezetői kurzuson, ahol Rozgonyi Éva zenepedagógusnál, Liszt- és Bartók-Pásztory-díjas karnagynál tanult tíz napig.

Jól mutatja Krisztina kórus iránti elkötelezettségét, hogy mivel tavaly tavasszal önkormányzati támogatással sikerrel vettek részt a Berlini Brandenburg Nemzetközi Iskola zenei rendezvényén, és az ideire is meghívást kaptak, most is szeretnének eljutni, ezért kutatta a pályázati forrásokat. A Bánki igazgatójával, Schön Beatrixszel közösen két pályamunkát állítottak össze. A Nemzeti Tehetségprogram keretében kiírt pályázaton egy egész tanévre szóló programot kellett megírniuk, aminek a végén van egy kiemelt projekt.

Több rendezvényen is fellép
a Centrum Kórus, mint például a Dunaferr iskola felújított tornatermének avató ünnepségén
Fotó: Zsedrovits Enikõ

Kezdésként kórustáborban vettek részt a Hévíz melletti Felsőpáhokon. A sorozat egy mesterkurzussal folytatódik most január utolsó hétvégéjén a Sándor Frigyes Zeneiskola nagytermében, amelyre sikerült megnyernie Mindszenty Zsuzsánna karnagyot, az ELTE Zenei Tanszékének docensét, a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége (KÓTA) elnökét, aki az ELTE-n korábban karvezetés tanára volt és szép emlékeket őriz róla. Ez óriási fegyvertény, hiszen a pályázat feltétele volt, hogy szerepeljen benne egy nemzetközi szintű és hírű szaktekintély, aki foglalkozok majd a gyerekekkel. A program ráadásul bárki számára nyitott, karvezetők, zenetanárok, zeneszerető fiatalok és felnőttek is részt vehetnek rajta, meghallgathatják a kórusmunkát, amiben hangképzés is lesz majd.

Mindemellett a nemzetközi hírű karvezető olyan darabokkal is foglalkozni fog, amiket majd Berlinben és tavasszal versenyeken énekelni fog a Centrum Kórus.

Merthogy a sorozat zárásaként tavasszal ismét elutaznak Berlinbe négy napra, hogy részt vegyenek egy, az általános és középiskolák kórusainak és zenekarainak meghirdetett nemzetközi találkozón, ahol angolul folynak a próbák, ami számukra óriási kihívást jelent, hiszen van köztük, aki nem angolt, hanem németet tanul.

Ez szerencsére nem versengés, azonban áprilisban két verseny is vár a kórusra. A háromnapos kóruspróbák végén az összkarban a zárórendezvényen csaknem kétszáz tagú kórus részeként szólalnak meg. Ezzel zárul a pályázaton nyert 1,5 millió forintból megvalósuló sorozat.

De a másik, az NKA-hoz már működő kórusként beadott pályázatuk is sikeres volt. Részben ebből fedezik majd az idei Helikoni Ünnepségeken való részvételüket, a szállást, étkezést, utazást. Természetesen részt vesznek az idei Fejér Megyei Diáknapok rendezvénysorozatán is.

Sok megmérettetés vár még rájuk ebben az esztendőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában