Jégcsákány

2017.12.12. 14:00

Meghódította Európa hegycsúcsait Rauf Beatrix, perkátai lány

Jégcsákány, téli-nyári ruházat, víz- és gázfőző… Ezek mind megtalálhatóak egy hegymászó felszerelése között. A perkátai hegymászó számos hegycsúcs tetejéről tekinthette már meg a világot.

Horváth Dóra

fff

Rauf Beatrix 24 éves volt, amikor élete első magashegyi túrájára készült, amire az egyik barátnőjének férje hívta magával. Az út célja a tátrai, 1979 méter magas Oszterva volt. Élménybeszámoló alapján, már előtte is vonzotta ez a nem hétköznapi hobbi, de az igazi elköteleződés a már említett túra után következett.

Bea Perkátán él, ott is dolgozik. Gyermekkorában a ruhakészítés és a kertészkedés érdekelte, mai napig is kreatív: szabadidejében fafigurákat készít. Az első túrája óta eltelt évek nem voltak unalmasak. Számos híres hegycsúcson nézhetett már szét, elmondása alapján hol meghatódva, hol extázisban a sikeres hódítástól. Megmászta már a Mont Blanc (4810 m), a Grossglockner (3789 m), Triglav (2864 m), Gran Paradiso (4061 m), Weissmies (4017 m), Ortler (3905 m), Zumsteinspitze (4563 m), Signalkuppe (4554 m), Balmenhorn (4176 m) csúcsokat, hogy csak néhányat említsünk.

Mindegyik hegy meghódítása máshogy történik. Sok tényezőtől függ az expedíció: ha egy nap alatt meg tudja mászni, akkor egy kis hátizsákkal, egy napi felszereléssel indul útnak, a 4000 méter feletti csúcsokra viszont már több mindent kell vinnie. Ilyenkor előkerülnek a hágóvasak, a jégcsákány, téli-nyári ruházat, víz- és gázfőző, hogy táplálkozni is tudjanak a csapattal a menedékházban, ahol pihenni, aludni szoktak. Fel a hegyre, az indulás kora reggel szokott történni, mivel akkor még a hó jól tart, könnyebb az előre haladás. A csúcs fotózása után, pedig fáradtan, de boldogan szoktak visszaérkezni a kiindulási pontra.

- Minden mászás emlékezetes valamiért, de a gleccserek hihetetlen erővel hatnak rám. Lenyűgöz minden alkalommal, megunhatatlan.

Legemlékezetesebb túrái közül is a Königsjodler teljesítését említi, amely az Alpok egyik leghosszabb és legnehezebb vasalt útja. Erről a kalandjáról csak utólag számolt be a családjának, igaz már megszokták az extrémsport iránti szenvedélyét, mégis nagyon féltik. Roppant hálás perkátai támogatóinak, cégeknek, magánszemélyeknek, akik segítik tevékenységét.

Rauf Beatrix egy gleccser megmászása közben. Számára ez a legnagyobb kihívás Fotó: amatőr

A hegymászás mellett Beának nyugalmasabb elfoglaltságai is akadnak: kerékpározni és futni szokott. Háromszor futotta le a maratont, valamint májusban a 220 kilométeres ultra Balaton triót is lefutotta egy háromfős csapat tagjaként. Bár hihetetlen távokat teljesített futóként, azt mondja, hogy a két hobbija egyedül abban hasonlít, hogy kitartás és akarat kell a távok, csúcsok teljesítéséhez. Maga a futás a mászásokra való felkészülésében is segíti, de a legfontosabbnak azt tartja, hogy mentálisan felkészüljön a túrákra. Elképzeli, ahogy ott áll a meghódított hegycsúcs tetején – számára ez már félsiker. Az expedíciókra általában csapattal indul el. Így találkozott Horváth Tibor és Kollár Lajos hegymászókkal is. Saját bevallása szerint sokat köszönhet Hartmann Miklósnak, akitől sok tudást és tapasztalatot szerzett.

A jövőre tekintve pedig Bea tervei a következők:

- Újabb és újabb csúcsok meghódítása, határaim feszegetése, gyönyörű helyek felfedezése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában