Műsor és meghittség

2017.12.26. 19:11

A kisbabák nevében gyúltak lángok Kisapostagon

A lakosság létszámában kis település Kisapostag, ám épp ez a nagyszerűsége, mert sokkal jobban összetartanak az emberek, mint például egy hatalmas városban.

Horváth László

A negyedik gyertyát 2017-ben Bartalos Mihály és családja gyújtotta meg Maja Sára képviseletében

Fotó: Horváth László

Így volt ez pénteken délután is, mikor a község adventi koszorújánál fellobbant az utolsó gyertya lángja, és kezdetét vette a település ünnepi sorozatának utolsó programja, a falukarácsony.

A kultúrteremben sok szülő, nagyszülő örömére a helyi általános iskola diákjai adtak szívhez szóló karácsonyi műsort. Az ünnepség előtt Szatmáriné Piroskát, a Nőegylet vezetőjét kérdeztük a helyi hagyományokról.

A karácsony szent ünnepe mindenkié, de akik leginkább átélik, azok a gyerekek
Fotós: Horváth László

- 2006-ban volt az első alkalom, hogy kigyúltak az adventi fények Kisapostagon a Schalbert alapítvány valamint a Nőegylet gyűjtésének köszönhetően. Akkor egymillió forint jött össze a díszítésre, és tíz éven át szolgálta a karácsonyi ünnepeket. Az idén felújíttatta az önkormányzat a díszvilágítást, így nem szakadt meg ez a szép hagyomány, ahol közösen készülhettünk az adventi hétvégékre. Ez évtől kezdődően újításként felvettük a kapcsolatot a helyi baba-mama klubbal, és a gyertyagyújtásoknál a most született gyerekek szüleit, nagyszüleit kértük meg az ünnepélyes mozzanatra. szeretnénk a jövőben is folytatni, hagyománnyá alakítani ezt a forgatókönyvet – zárta a kisapostagi ünnepek történetét a nőegylet vezetője.

Az idei hagyományteremtő kezdeményezéshez hűen a negyedik gyertyát is olyan család képviselői gyújtották meg, ahol kisgyermek született. A megtiszteltetés Bartalos Mihályéknak jutott, akik Maja Sára nevében lobbantották lángra a negyedik gyertyát. Kisapostag adventi koszorúja mellett a nőegylet Dalköre adott gyönyörű hangulatú karácsonyi koncertet.

A bensőséges műsort követően pedig karácsonyi vendéglátásra és a kultúrházba invitálták az ünneplőket. Kisapostag falukarácsonyi műsorában fellépett a Baracs Néptánc Együttes, akik idén ünnepelték fennállásuk 20. évfordulóját. A hagyományos néptáncot olykor könnyűzenével párosítják, így teszik izgalmassá. Ezúttal is ilyen produkciót láthattak tőlük a megjelentek. Szabó Balázs Bandája: Bujkáló című dalára készült koreográfiát és egy táncot adtak elő. A produkciót követően Nagy Attila, Kisapostag polgármestere mondta el ünnepi köszöntőjét, majd meggyújtotta a község adventi koszorújának gyertyáit.

A negyedik gyertyát 2017-ben Bartalos Mihály és családja gyújtotta meg Maja Sára képviseletében
Fotós: Horváth László

Karácsony szent ünnepe mindenkié, de akik a legjobban, legtisztábban átélik, azok a gyerekek. A kisapostagi Benedek Elek Tagintézmény tanulói a tanítóikkal – Szolnokiné Varga Zsuzsa és Dortné Tibay Emese – készültek a falukarácsonyi műsorra.

Az előadás után Kiss Nóra Ágota a Móricz Zsigmond Általános Iskola és a Sándor Frigyes Zeneiskola tanulója játszott az angyalok hangszerén, a hárfán, majd Szatmáriné Piroska a Nőegylet vezetője mondott szép és a meghitt hangulathoz illő köszöntőt.

Ezután egy különleges előadással fejeződött be a kisapostagiak falukarácsonyi műsora. A színpadon a Fekete-Fényes Színház meséje elevenedett meg, amelyben a sötétségben megvilágított angyalok feldíszítik a karácsonyfát. Legyen szeretet, csend és béke a lelkek találkozásánál – hangzott az utolsó mondat!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában