Csáó, régi húszezres

2017.12.07. 08:30

Már csak december végéig fizethetünk a régi húszezressel

A bankjegyek bevonása csak azt jelenti, hogy az adott bankjegycímlet elfogadása a készpénzforgalomban nem kötelező. 

Pekarek János

A Magyar Nemzeti Bank 2014-ben kezdte meg a forgalomban levő forintbankjegyek cseréjét, s képi megjelenését, valamint biztonsági elemeit tekintve megújított, korszerűbb bankjegyeket hoz forgalomba. A jegybank célja, hogy a kibocsátási program lezárultát követően – várhatóan 2019-től – már csak a „Megújul a forint” bankjegysorozat címletei maradjanak törvényes fizetőeszközként a készpénzforgalomban, így a régi, 1997-től kibocsátott bankjegyeket fokozatosan bevonják.

Hazai bankjegyek elterjedtsége (Totál: millió darab)
Grafika: internet

A bankjegyek bevonása csak azt jelenti, hogy az adott bankjegycímlet elfogadása a készpénzforgalomban való fizetések során nem kötelező. A bevonás nem jár automatikus értékvesztéssel, mivel a bevonási határnapot követően a hitelintézetek és a posta három éven keresztül, területi korlátozás nélkül és díjmenetesen váltja át a bevont bankjegyeket törvényes fizetőeszközre. A bevont fizetőeszközök a jegybankban a bevonási határnaptól számított 20 éven keresztül – szintén korlátozások nélkül – átválthatók.Ha tehát valakinek régi típusú húszezer forintos címletű papír bankjegye van, az úgy cselekszik bölcsen, ha és most az év végi bevásárlások folyamán a lehető legtöbb helyen fizet ilyen, nagy címletű bankjeggyel. Egyébként sem célszerű nagyösszegű papírpénzzel a zsebben mászkálni. Ha a bűncselekményeket, zsebtolvajlásokat nem is tekintjük veszélyforrásnak – mert ugye, mindannyian tudjuk, hogy pénzt zsebregyűrve, bevásárlószatyor tetején hordva, telefon mellett cipelve az ingzsebben nem célszerű tartani (hacsak nem akarjuk szándékosan felhívni a figyelmet arra, hogy mennyi pénzünk van: tehát tessék ellopni tőlünk) -, akkor is érdemes megfontolni több dolgot. Például azt, hogy a kiskereskedők a legjobb szándékuk mellett sem mindig tudják teljesíteni, hogy mindig legyen náluk kellő mennyiségű váltópénz, azaz: tudjanak visszaadni vásárlóiknak.

 

Figyeljünk, hogy 2018 elejétől húszezressel csak az újjal fizethetünk, a régit már nem fogadják el
Fotó: TK

Húszezressel a zsebben könnyű éhenhalni. Pláne ezekután: régi húszezressel... Egyébként is, tetszik vagy sem, a világ abba az irányba halad, hogy minél kevesebb készpénz legyen forgalomban, még a parkolódíjat is lehetőleg mobiltelefonos fizetéssel teljesítsük. Ennyivel is kevesebbszer kell majd bankjegyvizsgáló gépezetek alá tartani pénzeinket, kiderítve esetleg, hogy tudtunkon és akaratunkon kívül hamisított vagy érvénytelen pénzek vannak a tárcánkban. Igaz, az átutalásoknak is megvannak a bajai...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában