szoboravatás

2017.12.06. 12:00

Vasvillától az ezüst villáig tart az asztalunkra kerülő élelem útja

Különleges és méltó keretek között zajlott kedden Kulcson a XVI. Fejér Megyei Állatorvosi Emléknap.

Pálinkás István

Dr. Guoth Gy. Endre mellszobrát avatták tegnap, amely a negyedik műalkotás a Kulcsi hatok elnevezésű parkban Fotó: Ady Géza

Fotó: ADY GEZA

Az ország minden részéről megjelent vendégek a Fejér Megyei Kormányhivatal élelmiszerlánc-biztonsági és földhivatali főosztály, Kulcs község önkormányzata, a Magyar Állatorvosi Kamara Fejér megyei szervezete, valamint a Fejér Megyei Állategészségügyért Közhasznú Alapítvány meghívásának eleget téve elsőként Bíró Lajos szobrászművész dr. Guoth Gy. Endrét ábrázoló mellszobrát avatták fel.

Dr. Guoth Gy. Endre mellszobrát avatták tegnap, amely a negyedik műalkotás a Kulcsi hatok elnevezésű parkban
Fotó: Ady Géza

 

A jellemében és életművében is jeles sebészprofesszor mellszobra a negyedik műalkotás a Kulcsi hatok elnevezést viselő parkban, amelynek leleplezésénél köszöntőt mondott a fővédnök, L. Simon László országgyűlési képviselő. Beszédében hangsúllyal szerepelt a lassan-lassan valóban emlékhellyé váló park országos ismertsége, valamint a helyi identitásképzés fontos értékteremtése:

- A szoborparkot azért hoztuk létre, mert a magyar tudománytörténet hat jelentős alakja ide, ehhez a településhez kötődik. Itt lakott, itt volt nyaralója, ami kivételes dolog, hiszen ilyen kis településen ilyen szellemi erő tudott koncentrálódni. Nagyon izgalmas, egyedülálló dolog. És nemcsak a nagy történelmi személyiségeknek kell szobrot állítani, hanem azoknak is, akik egy mikroközösség, szakmai közösség számára jelentenek sokat, munkásságuk pedig az egyetemes tudománytörténethez tesz hozzá. Mind ismertebb lesz a park azáltal is, hogy mind a hat szobrot más szobrász készíti el, ami művészi értelemben is izgalmas történet lesz, ha majd mind a hat szobor áll.

Dr. Halász György Dr. Lancz Endre Életműdíjat kapott

Az eseményen jelen volt többek között dr. Fehér Dezső professzor, aki 95 évét betöltve is emlékezik Gouth professzor utolsó kézfogására:

- Ő volt az első munkaadóm 1945-ben, amikor összesen 46-an abszolváltunk, de egyedül engem avattak fel állatorvosnak, mert más nem tudta befejezni az egyetemet. Akkor tanársegédjeként dolgoztam. Rendkívül nagy elismerés, mert többször hallottam, hogy Kulcsra jönni nagy öröm volt. Biztosan jó szemmel nézni fentről, hogy itt lehet a többi állatorvos társaságában, remekül megformálva. Akár ülést is tarthatnának.

Dr. Jámbor Márk lett idén az Év állatorvosa

A valóban kiváló szobor avatásán az emberi és szakmai oldalt is tűpontosan megfogalmazó prof. dr. Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora a hazai állatorvos-társadalom felelősségéről is szólt lapunknak:

- Az élelmiszerbiztonság szempontjából meghatározó, hogy kiváló állatorvosok vannak Magyarországon, s mondhatom Európa-szerte, ezt bizonyítja, hogy Európában 98 állatorvosképző intézmény van. Ebből minket hetedikként akkreditáltak a kétlépcsős rendszerben, de talán még ettől is jobbak vagyunk. Ma, amikor a magyar felsőoktatás attól szenved, hogy hányadik helyen akkreditáltatja magát, mondhatom, az állatorvoslásunk világszínvonalú. Idén megkaptuk a Magyar Örökség díjat, mert 230 éves a hazai állatorvosképzés. Nálunk a hallgatók kétharmad része idegennyelvű képzésben vesz részt, 39 országból érkező hallgatóval. Amit én a legfontosabbnak érzek, azt egy hallgató úgy fogalmazott meg: „Vasvillától az ezüstvilláig”, azaz a rétektől, mezőktől, földtábláktól a takarmányon, az állaton át, az ember asztaláig milyen élelmiszer jut el. Ennek legfőbb letéteményese az állatorvos. Akkor is, ha a gyógyítása minden állatra kiterjed. Egészen biztos vagyok abban, szükséges a kormány számára is ez a képzési nívó, mert a háztáji gazdaságot nem tudjuk már visszaállítani. A nagyüzemi állattartásban pedig a molekuláris biológiától a genetikáig a legmodernebb szemlélettel rendelkeznek. Talán kevesebb állattal is tudunk jó minőségű terméket produkálni. Természetesen sok feladat vár még a kormányra is, hogy az állatállomány arra a szintre jusson, amit ez a Kárpát-medence megérdemel, s amit éghajlata, mezőgazdasága mindig is képes lett volna megadni.

Dr. Juhász Attila az Állategészségügyért díjat vehette át

A Fejér Megyei Kormányhivatal élelmiszerlánc biztonsági és földhivatali főosztályvezetője dr. Sziebert Gergely (egyben megyénk főállatorvosa) büszkén ajánlotta kollégái figyelmébe az általa is előkészített, szerkesztett Magyar állatorvos írók antológiáját:

- Az utódoknak mindig kötelességük megemlékezni elődeikről. Ugyanis, és ezt vallom magam, ha az elődök nem teremtik meg azokat a lehetőségeket, amikben az utódok is dolgozhatnak, akkor soha nem tarthatna itt a magyar állatorvoslás. Ezért is tisztelgünk ezúttal a negyedik alkalommal, noha Fejér megye állatorvos-társadalma XVI. alkalommal pihen meg ezen a napon, mert erre is szükség van. És ma élő nagyjainkról is meg kell emlékeznünk, ezért az Év állatorvosa díjban dr. Jámbor Márk, Dr. Lancz Endre Életműdíjban dr. Halász György, az Állategészségügyért díjban pedig dr. Juhász Attila részesült.

Tekintsék meg galériánkat is!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában