Mikulás-csomagok riasztónak

2017.12.18. 07:30

Betörők ellenszere: hogyan védekezzünk?

Az elfogott betörők tanulságos ügyében újabb részletekre derítettek fényt a rendőrök.

Pekarek János

Ez az eset is mutatja, hogy az önkormányzat, a rendőrség és a polgárőrség összefogásával felszerelt ablakriasztók milyen hasznosak lehetnek a földszinti lakásokban! Fotó: Archív

Még, hogy nincs igazság! Nagyon is van: ahogyan beszámoltunk róla, december 11-én délután egy Mikulás-csomag buktatta le a lakásbetörőket! A dunaújvárosi Szabadság út egyik földszinti lakásába próbáltak meg behatolni a bűnözők egy ablak befeszítésével – ám az ablakpárkányon lévő Mikulás-csomag, amit nem vettek észre, leesett, és a zaj miatt menekülőre fogták a betörők.

Hiába: a Mikulás által riasztott lakók értesítették a rendőrséget, és a közelben járőröző rendőrök rövid üldözés után elfogták a menekülő betörőket.

Az ügynek folytatása lett – és az eset bővelkedik a tanulságokban!

Kiss Z. Edward, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője

Ahogyan Kiss Z. Edward rendőr őrnagy, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője lapunknak elmondta: a két elfogott betörőt a rendőrjárőr előállította, és a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya bűnügyi őrizetbe vette őket. Egyben kezdeményezték előzetes letartóztatásuk indítványozását az illetékes ügyészségen. Ez meg is történt.

Ám hiába indítványozta az ügyészség a két elfogott betörő előzetes letartóztatását, a bíróság ezt nem látta szükségesnek: a csütörtök délutáni tárgyaláson mindkét őrizetes esetében házi őrizetet rendelt el, mégpedig elektronikus nyomkövetővel. Azonban a rendőrnyomozók közben tovább dolgoztak az ügyön.

A betörési módszerek és egyéb nyomozati adatok alapján a két középkorú betörő (egy testvérpár) elfogásuk óta összesen nyolc betörést ismert be! S még nincs vége a nyomozásnak!

Ez az eset is mutatja, hogy az önkormányzat, a rendőrség és a polgárőrség összefogásával felszerelt ablakriasztók milyen hasznosak lehetnek a földszinti lakásokban!
Fotó: Archív

A rendőrök ugyanis vizsgálják további betörések és a legutóbbi, a betörők elfogásához vezető ügy összefüggéseit. Vagyis: könnyen lehet, hogy a betörőpáros számláját még több bűnügy terheli majd, amikor bíróság elé állítják őket.

Az ügy más dolgokra is rávilágít. Többször írtunk arról, hogy az ehhez hasonló betörések gyakorisága miatt a városi önkormányzat a rendőrséggel és a polgárőrséggel összefogva már több mint egyéves programba kezdett, hogy riasztókkal szereljék fel elsősorban a földszinti lakások ablakait.

A program zajlik: mai állás szerint több mint hatezer (!) riasztót szereltek fel vagy fognak felszerelni a közeli hetekben, hónapokban. Mint látjuk: jó okkal!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában