bűncselekmények

2017.11.21. 11:30

Új térfigyelő kamerákat szereltek fel a városban!

Újabb területek kerültek a térfigyelő rendőrségi kamerák látóterébe. Még tovább fejlesztik a rendszert.

Pekarek János

a

Az elmúlt hónapok alatt 12 darab közterület-figyelő kamerát szereltek fel a város különböző pontjain: ezeket fokozatosan üzembe is helyezik. Ahogyan Osváth Péter rendőr alezredestől, a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság hivatalának kiemelt főelőadójától, a Dunaújvárosi Térfigyelő Rendszer vezetőjétől megtudtuk, a rendőrkapitányságon lévő központba éppen a tegnapi napon érkeztek meg a szakemberek a végső bekapcsolásra.

A városban eddig folyamatosan működő harmincöt közterületi megfigyelő kamera tehát újabb tucatnyi, korszerű egységgel bővül, amelyet a kapitányság szolgálatban lévő emberei napi huszonnégy órán át figyelemmel kísérnek, és a felvételeket is rögzítik, archiválják.

A térfigyelő kamerás rendszer rendőrségi központja Fotó: Ady Géza

Az újabb kamerákat a többi között a Budai Nagy Antal úti garázssoron, a Május 1. utca és a József Attila utca sarkán, az Újtelepen, a Vak Bottyán úton, a Hunyady úton, a Barátság városrészben, a Piac térnél, a Szórád út és az Aranyvölgyi út találkozásánál helyezték el, az önkormányzat anyagi támogatásával.

Íme, egy kamera a sok közül Fotó: Ady Géza

Ezek a kamerák, elődeikhez hasonlóan, többféle lehetőséget nyújtanak a rendőrök számára.

Lehetőség lesz például azonnali beavatkozásra, amikor a térfigyelő operátorok valamilyen bűncselekményt észlelnek, például autófeltörést: ilyenkor (mint ahogyan már többször meg is történt!) a járőrökkel való élő, forródrótos rádiós összeköttetés révén azonnal a helyszínre riaszthatják a rendőröket.

2006-tól működnek kamerák a városban: a felmérések szerint miattuk harminc százalékkal csökkent a bűncselekmények száma. Emellett a kamerás területekről kitolódnak a bűntettek.

Lőrinczi Konrád képviselő, önkormányzati bizottsági elnök

Lőrinczi Konrád, az önkormányzat közbiztonsági és társadalmi kapcsolatokért felelős bizottságának elnöke lapunknak elmondta: a térfigyelő rendszert még tovább szeretnék fejleszteni a városban.

A NAGYON SOKOLDALÚ KAMERÁKRÓL

Szakemberek számára az ilyen térfigyelő kamerák nem csak arra jók (bár erre is használják rendszeresen), hogy a képernyőn megjelenő gyanús egyének, vagy észlelt autófeltörések, verekedések, magatehetetlen emberek miatt riasszák a járőröket, akik gyakorlatilag azonnal képesek a beavatkozásra.

Ez is jó – de emellett még arra is alkalmas a rendszer, hogy a felvett és tárolt felvételek alapján akár hetekkel, hónapokkal később is bizonyítékokat szolgáltasson valamely bűncselekménnyel kapcsolatban. Ki járt ott és mikor, avagy ki nem?

Ha még azt is számításba vesszük, hogy a város ki- és bevezető útvonalai is be vannak kamerázva, akkor a rendőrök akár már készülni is tudnak máshonnan érkező elkövetők fogadására...

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában