Mindenszentek

2017.11.01. 21:05

Központi megemlékezés: A szeretet hitével és üzenetével

A szeretet üzenetével a feltámadás ígéretével és reményével kell emlékeznünk elhunyt hozzátartozóinkra, akik örökké élnek tovább szívünkben – fogalmazták meg mindenszentek napján a történelmi egyházak képviselői.

Szabó Szabolcs

Több központi emlékezésre is várták a városlakókat a helyi köztemetőben az elmúlt napokban. Hétfőn délután a hagyományoknak megfelelően a Pentele Baráti Kör helyezte el az emlékezés koszorúját és virágait, mécseseit a II. világháború pentelei áldozatai előtt tisztelgő emlékhelynél.

Palkovics Katalin, a városi köztemető üzemeltetője köszöntötte a polgárokat tegnap a ravatalozónál, ahol a történelmi egyházak helyi képviselői is szóltak az emlékezőkhöz Fotó: Ady Géza

Mindenszentek napján, szerdán 16 órakor pedig ökumenikus igehirdetést tartottak a történelmi egyházak helyi képviselői, ezen Stermeczki András evangélikus lelkész kifejtette, elhunyt szeretteinkre emlékezni fájdalommal jár, hiszen már nem lehetnek velünk, ám Jézus Krisztus feltámadása és diadala a halál ellen olyan szeretetteljes üzenet, amely ezekben a szomorú órákban is erőt kell, hogy adjon mindenki számára.

Kovács István görögkatolikus parókus arról beszélt, hogy a temető fejfái és síremlékei felkiáltójelként üzennek a ma élő ember számára, hogy felelősök vagyunk magunkét és azért a közösségért, amelyben élünk. Utunkon pedig velünk vannak eltávozott hozzátartozóink, barátaink Istenhez megtért lelkei, akik figyelnek minket és imádkoznak értünk.

 

Szeleczky Csaba római katolikus helyettes plébános arra hívta fel a figyelmet, az emlékezés gyertyalángja Krisztus jelképe, a sírokon elhelyezett virág pedig az örök élet szimbóluma. Mindenszentek napján pedig az összes névtelen szentre, vértanúra és minden elhunyt emberre emlékezünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában