SÉTA

2017.11.16. 11:00

Pályaválasztás: Csak ki kell tűzni egy célt

Sokan vagyunk, akik nem tudjuk elképzelni az életünk hátralévő napjait céltalanul.

Nem tudjuk, hogy mi lenne velünk álmok és vágyak nélkül. Vonz minket a merészség és az akarat. Nyilván vannak olyanok, akik megelégednek a semmivel, és csak élnek a habokban, céltalanul. Az akarat viszont egy különleges dolog: ha az erejét egyszer megízleled, rájössz, milyen sokra is viheted. Csak ki kell tűzni egy célt, meg kell álmodni egy álmot.

Engem érdekel az a híres nevezetes „jövő”, hajt a remény, az ihlet és a céltudatosság. A cél elérése rengeteg munkába és erőfeszítésbe telik, és még így se lehetek biztos, hogy minden flottul megy, valószínűleg sokszor „elesem” majd, de mindig kell lennie egy kis szikrának vagy egy kis parázsnak, ami eszembe juttatja, miért indultam el.

Emlékszem a pályaválasztásomra, amikor még nem tudtam válaszolni a „Mi leszel, ha nagy leszel?” kérdésre, általában elviccelődtem vagy elhagytam a választ, de ahogy egyre jobban közeledett az idő, el kellett döntenem, mivel szeretnék foglalkozni a jövőben. Jártam az iskolákat, megismerkedtem a szakmákkal, amíg meg nem találtam azt, ami igazán érdekel.

Attól kezdve már megvolt a cél, tudtam, mi az, ami érdekel, amit tanulni akarok.

Az életünk alakulása rajtunk is múlik, az akaratunkon. Eldönthetjük, mit teszünk meg a kitűzött cél érdekében. Bíznunk kell a sikerben, és vállalni a hozzá vezető utat, számolva a nehézségekkel is.

„Amire bárki más képes, arra képes vagyok én is; amit ember el tud viselni, azt én is elviselem. Tartásnak mondják ezt katonanyelven, s körülbelül annyit jelent, hogy soha semmilyen körülmények között se hagyd el magad.” /Székely János/

Molnár Eszter 10/2.

Lorántffy középiskola

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában