Libás lámpások és boszorkatánc

2017.11.14. 10:00

Ápolják a német területről meghonosodott hagyományt

Mezőfalván a Petőfi Sándor Általános Iskola német nyelvi munkaközössége szervezte az idén is a Márton-napi felvonulást, ami ezúttal is az iskola udvaráról indult.

HORVÁTH LÁSZLÓ

Molnárné Troppert Mária ismertette a Márton-napi szokások történetét Fotó: Horváth László

Este fél hatra gyülekező gyerekek és a kísérő felnőttek számtalan kis lámpással vonultak – a mezőfalvi polgárőrség biztosítása mellett – a Piac téri helyszínre. A téren már javában égett a máglya, amelyet a legutóbbi halloweenen látott mezőfalvi boszorkányok táncoltak látványosan körbe.

A Márton-napi fáklyás felvonulás német nyelvterületről terjedt el (Martinsumzug), amely Szent Márton emlékét őrzi, és a jó cselekedeteket szimbolizáló fényt juttatja el az emberekhez.

Molnárné Troppert Mária ismertette a Márton-napi szokások történetét
Fotó: Horváth László

Magyarországon általában német nemzetiségű települések, iskolák, óvodák és egyházközségek szervezésében a gyerekek, kisgyerekes családok járják az utcákat maguk készített lámpásokkal, és közben Márton-napi dalokat énekelnek.

Amennyiben megoldható, a vonulókat római katonák piros köntösébe öltözött lovagló Szent Márton vezeti. A megemlékezés központi helyszínére érve a gyerekek rövid műsort adnak elő, amelyben eljátsszák Szent Márton és a koldus történetét. A megemlékezés a Márton-napi tűz meggyújtásával, liba (vagy ember) formájú sütemény és meleg italok fogyasztásával végződik – olvasható a Wikipédia internetes tudásbázisában.

A résztvevő gyerekek jelmezeket is öltöttek

A boszorkányos produkció után először Molnárné Troppert Mária ismertette a Márton-napi szokások történetét, majd az iskola német nyelvet tanuló diákjai német és magyar nyelvű bemutatója, tánca szórakoztatta a közönséget. A Mezőfalvi Német Nemzetiségi Tánccsoport előadásával zárult a Piac téri program.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában