Jókedvű délután

2017.11.16. 08:00

Borszentelés, libafuttatás és finom falatok Dunaföldváron

Népszerű és sikeres volt a Márton nap rendezvénye, amelyet a hangulatos Rókus pincéknél tartottak szombaton a művelődési központ munkatársainak szervezésében.

L. Mészáros Irma

v

A kellemes idő sok családot a helyszínre csalt, ez jó alkalom volt kicsiknek-nagyoknak egyaránt. Az apróbbak őszi lakásdíszt és lámpást készíthettek Komiszárné Méhes Márta és Szabó Ágnes segítségével. Nagy élvezettel vettek részt a gyerekek a Márton, hol vagy? című játékban, amelyen hat állomáson feladatokat kaptak: gyógynövényeket felismerni, mozaikból Márton képét kirakni, textillibát tömni, vagy más ügyességi feladatokban jeleskedtek. Több mint ötvenen meg is találták a Rókus kápolna mögött Mártont, akitől jutalmul mézeskalács libát kaptak.

A Szent Rókus Borlovagrend ezen a napon tartotta a hagyományos borszentelési szertartását, amelyen a Rókus kápolna előtt Szabó Oszkár katolikus plébános és Molnár Iván evangélikus lelkipásztor szentelte és áldotta meg a pincés gazdák borait. Beszédükben mindketten megidézték Márton püspök alakját, s a rászorulókat támogató tevékenységét. A borlovagok ünnepére érkeztek vendégek más borrendektől is, akiket finom vacsorával, ludaskásával, párolt lilakáposztával tálalt libasülttel vendégeltek meg. A szakácsok – Bugyi András és Nagy Gábor borlovagok – hatvan főre főztek.

A Dunaföldvári Kertbarátok Városvédő Egyesületének tagjai lilahagymás zsíros kenyérrel, sokféle házi süteménnyel, forró teával és forraltborral fogadták mindazokat, akik eljöttek a rendezvényre. Finom süteményeket hoztak a civil szervezet asszonyai, kapós is volt minden. A borozgatás, falatozás közben a remek hangulatról a SebtibenD Zenekar gondoskodott.

Jankó Árpád, a győztes liba tenyésztője és első helyezett hajtója, Jankó Márk Fotó: LMI

A nap legnépszerűbb programjára megtelt a pincesor. Mint az igazi nagy futamokon, a versenyzők – a libák és hajtóik – izgatottan várakoztak a futamokra. Előre kimért és kijelölt pályán kellett a célba hajtani az elég öntörvényű tizenegy libát. A versenyt a negyedikes Jankó Márk nyerte, Sűrű János és Jankó Kristóf előtt. A győztes édesapja, Jankó Árpád elmondta, hogy amióta megrendezik a libafuttatást, mindig nevelnek nyolc-tíz libát. Az idén ötöt hoztak a versenyre, hogy a barátoknak is jusson, s hogy emeljék a hangulatot. Márk minden évben indult, s általában dobogós helyen végzett. Most már a rutin vezette, nyilatkozta nagy magabiztosan.

Családok, baráti társaságok jó hangulatban együtt töltötték a délutánt, estét. Sajnálatos módon azonban viszonylag kevés pincét nyitottak ki a gazdák, így a lámpás pincejárás elmaradt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában