Dél-Amerika is bemutatkozott

2017.11.14. 15:30

Októberben rendhagyó összejövetele volt a Dunaújvárosi Borbarát Klubnak

A Dunaújvárosi Borbarát Klub októberi összejövetele rendhagyó módon zajlott a Corner Café különtermében a hónap utolsó szerdáján.

AGÁRDY CSABA

Komoróczki Anna mutatta be a borklub tagjainak – egyebek között – a dél-amerikai borokat is Fotó: Zsedrovits Enikő

Ezúttal nem egy pincészet volt a vendég, hanem egy budapesti bortársaság, amely „világkörüli” útra hívta a résztvevőket.

Mi értsünk világkörüli úton? A borklub vendégei Komoróczki Anna előadásnak jóvoltából a legjellemzőbb spanyol, új-zélandi, dél-afrikai, chilei fehérborokkal, illetve argentin, spanyol és francia vörösborokkal ismerkedhettek meg. Különösen a tengerentúli és az új-zélandi borokat kísérte nagy érdeklődés, hiszen ezeknek az országoknak a borai még nem annyira ismertek Európában, illetve Magyarországon, mint például a spanyol, az olasz vagy éppen a francia.

Új-Zélandon jelentős a szőlészet-borászat, a sauvignon blanc boraikat a világ legjobbjai között tartják számon. A borklub tagjai is tapasztalhatták ezt, mivel megismerkedhettek a 2016-os Matua Sauvignon Blanc Marlborough-val.

A dél-amerikai borokról megoszlik a közvélemény, különösen a chileiekről. Vannak, akik istenítik, vannak, akik fenntartásokkal kezelik.

Komoróczki Anna mutatta be a borklub tagjainak – egyebek között – a dél-amerikai borokat is
Fotó: Zsedrovits Enikő

Komoróczki Anna az előadása után készséggel állt lapunk rendelkezésére. Első kérdésünk az volt, hogy milyen veszélyt jelent az európai piacra, az európai országok bortermelésére a dél-amerikai vagy éppen az új-zélandi bordömping. A szakember szerint nincs veszélyben Európa.

- A három legnagyobb bortermelő ország továbbra is Francia-, Spanyol- és Olaszország. Az európai fogyasztók pedig konzervatívak, ezután is a megszokott boraikat vásárolják meg. A dél-amerikai borok leginkább érdekességek, és színesítik az európai piacot. Az argentin és a chilei borok viszont egyre népszerűbbek a gyümölcsösségük miatt. Új-Zéland már más kérdés. Az övék az utóbbi évtizedek sikertörténete, egyedi a stílusuk, a világ egyik legjobb sauvignon blanc-ját ők készítik.

Felvetettük, igaz-e az, hogy Dél-Amerikában a meleg időjárás miatt kétszer is szüretelnek egy évben, és ezért tudják a világot elárasztani a boraikkal.

A borklub tagjai érdeklődve kóstolták a messzi vidékről származó, különleges borokat

Komoróczki Anna erre tömören így válaszolt:

- Ez nem igaz, savanyú a szőlő az európaiaknak. Európa széttagolt, ezeréves kisebb-nagyobb parcellákkal rendelkezik. A dél-amerikaiak a hetvenes években robbantottak, az ültetvényeket már a gazdaságosság jegyében hozták létre, úgy alakították ki, hogy szinte minden munkafolyamatot gépesítve végezhetnek el. A területek is nagyok, egy ötszáz hektáros ültetvény közepesnek számít.

A lényeg: a találkozón remek borokat kóstolhattak – remek előadással kiegészítve – a dunaújvárosi borbarátok, de az is kiderült, nem kell Európát félteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában