szigetelés

2017.11.18. 10:00

Lakástextilek, amik nem csupán védenek

A falvédő nemcsak dekoratív része a hálószobának vagy a gyerekszobának, hanem a hűvösebb idő beálltával a hőérzetet és a komfortérzetünket is emelhetjük egy-egy mutatós darabbal.

BENEDECZKI-VARGA KRISZTINA

A vidám színek pozitív energiával töltik meg a szoba falait, ráadásul a falvédővel még inkább egyedi hatást érhetünk el Fotó: pixabay

A legfontosabb szerepe, hogy szigeteli a falakat, így növelve a szoba hőmérsékletét. A praktikum mellett szól az is, hogy kiegészítő részekkel, rekeszekkel rendszerező funkciót is ellátnak. Megvédi a falat a kéznyomatok okozta foltoktól, szennyeződésektől. A hideg, esős időben mindannyian vágyunk a kuckós élményekre, amikhez a falvédő is hozzátesz. Az esti meseolvasás is jobban telik, amikor nem a hideg falhoz, hanem egy puha és meleg falnak dőlünk neki. A töltet vastagságától függően szabályozhatjuk, mennyire lesz puha a falvédő, de a fejtámlánál elhelyezve attól is védelmet nyújt, hogy a kicsik beüssék a fejüket. Célszerű pamut alapanyagot választani, amelyet vatelin béléssel tömünk ki. Mivel szennyeződéseknek ki van téve, a port is magába szedi, így a moshatóság fontos tényező.

Az anyagok és minták sokféleségének köszönhetően bármilyen stílust és színvilágot megálmodhatunk, de törekedjünk arra, hogy a szoba hangulatával harmonizáljon. Akár egyszínű, akár mintás darabot készítünk, még inkább praktikussá tehetjük, ha zsebekkel látjuk el az anyagot. Ide kisebb játékok, papírzsebkendő vagy a gyerkőc számára kedves tárgy kerülhet, ami mindig kéznél van. A modern formákkal és mintákkal díszített foltvarrott darabokat is sokan kedvelik. Egy szépen elkészített textil ajándéknak sem utolsó, hiszen a kis tulajdonos nevével díszítve valóban egyedivé és személyre szabottá tehetjük.

A vidám színek pozitív energiával töltik meg a szoba falait, ráadásul a falvédővel még inkább egyedi hatást érhetünk el
Fotó: pixabay

A falvédő felhelyezése sem igényel óriási erőfeszítést, és többféle lehetőség közül választhatunk. Minden esetben szükségünk van egy fa lécre, ami az anyagot tartja. Az egyik megoldás az, hogy füleket varrunk a falvédő felső részre, amin aztán átbújtatjuk a lécet. Ha nem szeretnénk, hogy szem előtt legyen a léc, akkor készíthetünk hátulra egy bújtatót, amibe belehúzzuk a lécet. A léc két végéhez fúrjunk a falba két kampós csavart, ezekre ráhelyezhetjük a lécet, így tartva a falvédőt. Ez azért előnyös, mert könnyen leszedhetjük és kimoshatjuk. Találkozhatunk olyan megoldással is, amikor tépőzárral oldjuk meg a könnyen tisztán tarthatóságot. Ha szeretünk varrni, érdemes időt szánni az elkészítésére, mert a funkcionális előnyök mellett esztétikai élménnyel is gazdagítja a teret. Nemcsak formákat, hanem egy egész történet is életre kelhetünk az anyagon, fejlesztve a képzelőerőt és a kreativitást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában