elkötelezett

2017.10.21. 11:00

Zöld energiára épül a települések kapcsolata

Helyi és mikrotérségi okos energiafelhasználási és energiatakarékossági megoldásokról tartottak szemináriumot csütörtökön Rácalmáson.

Körmendi Erzsébet

Vajkovszky Ádám, a Miniszterelnökség szakértője, Schrick István polgármester és Olav Berstad, Norvégia budapesti nagykövete a rácalmási szemináriumon

Rácalmás önkormányzata elkötelezett a fenntartható, zöld energiák hasznosítása terén. Ennek számos tanújelét adta már, hogy mást ne említsünk, mint az óvodát – ami mintaprojektnek számít -, amelyet hőszivattyúval fűtenek, napelemek gondoskodnak az áramellátásáról, napkollektorok pedig a melegvíz-ellátásáról. Ez a fejlesztés volt az első, norvégokkal közös, a Norvég Alap támogatásával megvalósult beruházás a településen. A partnerekkel, Elverum település szakembereivel azóta sem szakadt meg a kapcsolat, a folytatásról gondolkodnak, keresik a norvégokkal közösen, melyek az energetikai korszerűsítés legoptimálisabb helyi lehetőségei. Ezt az együtt gondolkodást, tanulmányok készítését karolta fel ismét a Norvég Alap, és bíznak abban, hogy Rácalmásnak lehetősége lesz a későbbiekben a kidolgozott tervek megvalósításra is – mondta el Schrick István, Rácalmás polgármestere a csütörtöki szemináriumon. A rendezvényen részt vett Norvégia budapesti nagykövete, Olav Berstad, aki jókívánságait fejezte ki Elverum és Rácalmás együttműködéséhez.

Vajkovszky Ádám, a Miniszterelnökség szakértője, Schrick István polgármester és Olav Berstad, Norvégia budapesti nagykövete a rácalmási szemináriumon Fotó : Ady Géza

Elmondta, hogy bár a Norvég Királyság nem tagja az uniónak, szoros és fontos kapcsolatokat ápol az EU-val, illetve a tagállamaival. A konferencia szakmai részében Alf Kristian Enger, Elverum energetikai tanácsadója a Norvégiában kialakított okos hálózatokról, azok felépítéséről beszélt. Előadásában levezette: költségtakarékosabb és hatékonyabb hálózatban gondolkodni, mert épületenként külön-külön nagyon drága az eszközök telepítése, azonban több épületet, akár egy egész utcát összekapcsolva sokkal hatékonyabban hasznosíthatják, tárolhatják a geotermikus és napenergiát. Ilyen megújuló energiák lehetőségeiről gondolkodnak közösen Rácalmás tekinteben is. Erről, a távhőrendszerek zöldítéséről, Rácalmás okos fejlesztési stratégiájáról, és további norvég-magyar együttműködésről esett szó a szemináriumon.

Alf Kristian Enger, Elverum energetikai tanácsadója
Fotó: Ady Géza

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában