jövőért

2017.10.10. 08:45

Nyugdíjasok, újféle szövetkezetükben

Nyugdíjasok szerveznek nyugdíjasokat a létező legkülönbözőbb munkákra, pénzért, önbecsülésért, jövőért!

Pekarek János

Szenci Józsefné elnök

Megalakult a Nyugdíjas Munka-Társ Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet Dunaújvárosban – és máris kinőtte első, Görbe utcai telephelyét. Heten alapították meg ezt a szövetkezetet 2017. augusztus 21-én: ma már több mint ötven tagja van, pedig belépni csak tízezer forintos vagyoni hozzájárulással lehet.

A szövetkezet jelenleg tizenöt-húsz munkáltatóval áll kapcsolatban, és máris több munkavállalót közvetítettek ki, többnyire négy-hatórás munkákra, különleges megbízási jogviszonyban. Tagjaik között a mérnöktől a bolti eladóig sok mindenki megtalálható, még bölcsődei dajka is.

A legszebb azonban, hogy e szövetkezetnél nem minden a pénz körül forog!

Idén július elsején jelent meg az a törvény, ami lehetőséget ad a nyugdíjas szövetkezetek megalakítására.

Szenci Józsefné, a szövetkezet igazgatóságának elnöke és Hierné Rozsos Ilona gazdasági vezető (maguk is nyugdíjasok: előbbi kereskedő, utóbbi a Bartók Kamaraszínház gazdasági vezetője volt aktív éveiben) nem gondolkodott sokat: a jogszabály áttanulmányozása után megalapították a szövetkezetet.

Szenci Józsefné elnök
Hierné Rozsos Ilona

Mint mondják: nem annyira a pénzszerzés lehetősége vezette, vezeti őket és a hozzájuk csatlakozókat – bár az sem mellékes, hogy sok, nehéz anyagi helyzetben lévő nyugdíjasnak jelent jövőt, megélhetést ez a lehetőség -, mint inkább az, hogy értelmes elfoglaltságot, aktivitást, szellemi és lelki egészségük helyreállításának, fontosságtudatuk megerősítésének, a teljes és kielégítő élet megteremtésének esélyét kínálják társaiknak és maguknak. Szeretnék bebizonyítani mindenkinek, hogy nyugdíjas létükre még képesek hasznos, értékes munkát végezni.

 

A dolog úgy működik, hogy a szövetkezet felveszi a kapcsolatot a képzett dolgozót kereső céggel, szerződést köt vele, és kiközvetíti hozzájuk tagjaik közül a jelentkező nyugdíjast. Akinek speciális megbízási jogviszony alapján a szövetkezet fizet: tehát a munkavállaló biztonságban van. A cég a szövetkezetnek utalja át a pénzt.

S a nyugdíjasok örülnek a lehetőségnek!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában