Felújítás

2017.10.10. 07:30

Színes, tágas terek! Ez jellemzi az új ovikat!

Már beszámoltunk róla, hogy 280,74 millió forintból megújult két óvoda, a Béke városrészben a Napsugár tagóvoda és a Technikum városrészben az Aprók Háza tagóvoda. Ez utóbbiba nemrégiben beköltöztek a Szivárvány tagóvoda lakói is.

Balla Tibor

a

Amikor kiköltöztek és lecsupaszították a dekorációt, akkor látszott meg igazán, mekkora szükség volt a felújításra. Sejtették, hogy nem ideális az állapot, megnyitása óta csak toldozták, foldozták, de érdemi felújítás nem volt. Azonban arra a látványra nem számítottak, amit a levert csempék mögül előbújó elkorhadt vezetékek, csövek látványa nyújtott, meséli most már mosolyogva Gyenes Józsefné, a Dunaújvárosi Óvoda vezetője.

Brodmann-né Csiky Edit, az Aprók Háza tagóvoda vezetője

Mára viszont a város talán legszebb óvodája lett a stabil téglafalakon nyugvó, teljesen megújult Aprók Háza, hiszen kicserélték a villamos vezetékeket, ivóvíz- és szennyvíz-vezetékeket, a vizesblokkok is megújultak, a gyereköltözők meleg burkolatot kaptak, s új a hosszú folyosók burkolata is a DVG Zrt.-nek köszönhetően. Új bútorokat, asztali és kültéri játékokat, tornaszereket, szőnyegeket, függönyöket kaptak, így a csaknem százharminc gyermek ideális körülmények közé került.

Egyik legfontosabb változás, hogy összekötötték a két épületrészt egy úgynevezett nyaktaggal, így most már nem kell az ovisokat felöltöztetni és a hidegben átkísérni a tornaterembe, majd ott újra átöltöztetni, hanem épületen belül juthatnak egyik blokkból a másikba. A teraszokat is beépítették, és talán az így bejutó rengeteg fény miatt az épület sokkal tágasabbnak tűnik, mint előtte. A teraszokon nyert új terekben ebédlőket alakítottak ki, már nem a csoportszobákban étkeznek a gyermekek, hanem a napfényes, különösen hangulatos ebédlőkben. A másik különlegessége az épületnek, hogy rendkívül színes kívülről, belülről. Az összes felkerült színt, mind a külső, mind a belső terekben az óvónők választhatták ki. Tisztán látszik, az Aprók Házában jó ízlésű óvónők dolgoznak. A legtöbben otthonukban is elfogadnának hasonló tereket.

Az apróságok új bútorok közt új szőnyegeken új játékokkal játszhatnak a megújult falak között Fotó: Ady Géza

Természetesen a legfontosabb, hogy épületenergetikai szempontból is megújult az épület, a pályázat is lényegében erről szólt. Ennek megfelelően a lapostetőt korszerűbbre cserélték, a falak pedig szigetelést kaptak. A Szivárvány tagóvodában három csoport működött, ezek kapták az Aprók Háza B épületét, teljesen különálló szárnyba költözhettek.

Európai uniós források felhasználásával, 280,74 millió forintból újult meg Dunaújváros két óvodája. Az Aprók Háza tagóvoda vezetője, Brodmann-né Csiky Edit is büszke a megszépült intézményre.

Hétfőn szállították új helyükre az udvari játékokat, hogy otthonosabban érezzék magukat. Sőt, a Szivárvány óvoda udvarán volt egy kis dombocska, amit imádtak a gyerekek, főként télen, ha szánkózhattak, és a szülők összefogásának köszönhetően még a dombot is átmentették az új helyre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában