Avarégetés

2017.10.30. 14:00

Égető kérdések: Mit szabad, és mikor égetni?

A kerti hulladék égetése kétségkívül hasznos, egyúttal bosszantó is lehet. Például azért, mert akadnak, akik nem tartják be a határidőket, tönkretéve ezzel mondjuk egy aznapi mosást.

Szanyi-Nagy Judit, Nagy Annabella

A tervezett égetés előtt mindenképpen tájékozódjunk a lehetőségekről, hiszen más előírások vonatkoznak a belterületre és a külterületre – tanácsolja Szabó-Bisztricz Anett tűzoltó főhadnagy, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

A válaszból a különbség is kiderül: belterületen csak ott szabad száraz növényi hulladékot égetni, ahol ezt az önkormányzat rendeletben engedélyezi; de az égetést ebben az esetben is csak a rendeletben meghatározott időintervallumban, napszakban lehet elvégezni.

Ha az önkormányzatnak nincsen a száraz növényi hulladék égetésére vonatkozó rendelete, abban az esetben ilyen tevékenységet – az Országos Tűzvédelmi Szabályzat alapján – tilos az adott településen végezni.

A külterületi tarlóégetést és vágott növényi hulladék égetését a munkálatok előtt tíz nappal engedélyeztetni kell a helyi katasztrófavédelmi szervvel, Fejér megyében a területileg illetékes székesfehérvári (Szent Flórián körút 2.) vagy dunaújvárosi (Tűzoltó út 1.) katasztrófavédelmi kirendeltséggel.

Mit lehet égetni?

Kerti hulladékégetés esetében csak kiszáradt növényi hulladékot égessünk. A nedves, frissen levágott levelek, gallyak égetése fokozott füstképződéssel jár, balesetveszélyt, légzési nehézségeket okozhat. Háztartási szemét, veszélyes hulladék, építési törmelék (például műanyag, gumi, PET palack, újságpapír, ágymatrac, pelenka) égetése tilos, semmilyen körülmények között nem engedélyezett – részletezi a szóvivő.

Több tízezres pénzbírság

A szabályok megszegése esetén tűzvédelmi bírságot lehet kiszabni. Ha valaki a kertjében úgy éget növényi hulladékot, hogy azt nem engedélyezi önkormányzati rendelet, vagy nem a rendeletben meghatározott időben végzi, 20 ezer forinttól 60 ezer forintig terjedő bírságra számíthat. Aki engedély nélkül éget külterületen, az 50 ezer forinttól fél millió forintig terjedő bírságra számíthat. Ha az égetés során akkora tűz keletkezik, ami miatt a tűzoltóknak be kell avatkozniuk, 20 ezer forinttól 3 millió forintig is terjedhet a bírság – mondja Szabó-Bisztricz Anett. Mi számít szabálytalanságnak? A fentieken – tehát a nem megfelelő időben végzett égetésen – túl az is, ha az adott személy a végső határidőig nem oltja el a lángokat, füstöt. Az égetést ugyanis a megadott időponton belül kell megkezdeni és teljesen befejezni, azaz a füstöt is meg kell szüntetni földtakarással vagy vízlocsolással. A füstképzés csökkentése érdekében a kerti hulladékot érdemes előzetesen szikkasztani, szárítani, és ajánlott folyamatosan, de egyszerre csak kis adagokban, szélcsendes időben égetni.

Megelőzni a bajt

A katasztrófavédelem tanácsai a következők: ha feltámad a szél, azonnal hagyjuk abba az égetést és oltsuk el a tüzet. Gondosan válasszuk meg a tűzgyújtás helyét, a közelben más éghető anyag, épület ne legyen. Csak akkora tüzet gyújtsunk, amekkorát folyamatosan felügyeletünk alatt tudunk tartani, és soha ne hagyjuk őrizetlenül. Minden esetben gondoskodjunk megfelelő mennyiségű oltóanyagról, és legyen nálunk a tűz oltására alkalmas kézi szerszám. Ha mégis elszabadulnak a lángok, haladéktalanul értesítsük a katasztrófavédelmet a 112-es segélyhívón.

Ha panaszt tennénk

Első körben érdemes felhívni az égetést végző figyelmét az önkormányzati rendeletben foglaltak, valamint a tűzvédelmi előírások betartására. Ha a figyelmeztetés nem járt eredménnyel, és a belterületi égetést az önkormányzat rendeletben szabályozza, akkor a panaszos a területileg illetékes önkormányzathoz fordulhat. Más esetben a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon tehet panaszt. A panaszokról és a közérdekű bejelentésekről szóló 2013. évi törvény alapján az azonosíthatatlan személy által tett panasz vagy közérdekű bejelentés vizsgálatát az eljárásra jogosult szerv mellőzi. Ha úgy értékeli, hogy az égetés a környezet(é)re veszélyt jelent, a 112-es segélyhívó számon kérhet tűzoltói segítséget – emeli ki a tűzoltó hadnagy.

A gyakorlatban:

Dunaújváros

Avar és kerti hulladék ártalmatlanítása elsősorban komposztálással történik, ahol ez nem megoldható ott az égetés is tilos. Ezeken a helyeken az avart és a kerti hulladékot az erre a célra kijelölt hulladékgyűjtőbe kell elhelyezni.

Családi házas és üdülőövezetben avart és a kerti hulladékot égetni október 1. és április 30. között munkanapokon lehet. Az égetést 9 és 17 óra közötti időszakban lehet végezni, szélcsendes időben.

Dunaföldvár

Avar és kerti hulladék nem égethető december 1. és március 1.-e közötti időszak alatt, vasárnapokon és ünnepnapokon, valamint ha az arra illetékes szerv tűzgyújtási tilalmat rendelt el. Továbbá tilos az égetés a város közterületein egész évben.

Október és november hónapban az égetés csak 9-15 óra között engedélyezett.

Kulcs

Égetni hétköznaponként, reggel 5-7 óra és 19-20 óra között lehet, szélcsendes időben, vagyoni és személyi biztonságot nem veszélyeztető módon.

Rácalmás

A képviselő testület által rendeletbe foglalt időpontokon 14 és 22 óra között. Következő alkalom november 2.,3. (esős, szeles idő esetén november 9.,10.).

Baracs

Avarégetést kedden és csütörtökön lehet elvégezni 7 és 19 óra között.

Előszállás

Kerti hulladék égetése egész évben engedélyezett. A napi égetést napkeltétől-napnyugtáig lehet elvégezni. Szombaton, vasárnap, valamint ünnepnapokon égetni tilos.

Mezőfalva

Avar és kerti hulladék megsemmisítése elsősorban komposztálással történhet. Fertőzés esetén külön jegyzői engedéllyel lehet hulladékot égetni október 1-je és április 30. között megfelelő légköri viszonyok esetén 8.00-18.00 óra közötti időszakban.

Csak megfelelően kialakított helyen, vagyoni és személyi biztonságot nem veszélyeztető módon lehet.

Égetni közterületen (például árokban) tilos!

Daruszentmiklós

Kerti hulladék nyílt téri égetése megengedett minden év március, április, október, november hónapokban keddi, csütörtöki, szombati napokon.

Nagykarácsony

A hulladékégetést a hétfő, szerda és pénteki napokon 15 és 21 óra között lehet szélcsendes időben elvégezni.

Szombat, vasárnap és ünnepnap égetni tilos!

Nagyvenyim

Avar és kerti hulladék megsemmisítése elsősorban komposztálással történhet.A nem komposztálható, illetve a komposztálásra alkalmatlan avar és kerti hulladék égetése kizárólag hétfő és csütörtöki napokon lehet.

Kisapostag

Az ártalmatlanítás elsősorban komposztálással történik. Ha ez nem megoldható, úgy azt egész évben pénteki napokon 9.00-17.00 óra közötti időszakban szélcsendes időben lehet elvégezni.

Perkáta

A kerti hulladék égetését évente két időszakban lehet végezni: tavasszal: március 01. és május 31. között, ősszel pedig: október 01. és november 30. között. Kizárólag pénteken 8:00 óra és 20:00 óra között és szombaton 8:00 óra és 12:00 óra között engedélyezett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában