Fény a sötétségben

2017.09.21. 08:00

A sötétben világító csirkehús esete

DUNAÚJVÁROS Egy kisapostagi olvasónk a világító csirkehús „örökzöld” történetével tért be szerkesztőségünkbe hétfő délelőtt.

Várkonyi Zsolt

A tápban, takarmányban lévő összetevők sok mindent befolyásolhatnak az állat húsának ízétől adott esetben a bőre színéig is

Forrás: Internet

Lukácsi Lászlóné osztotta meg velünk a „világító csirkehús” történetét. Pénteken vásárolt csirkemellet. Szombaton el is készítette azt és a zacskót, amibe csomagolták, rátette a konyhai kukára, mondván szemetet gyűjteni majd jó lesz. Maradt azonban rajta egy pici darab hús. Szombaton egy családi ebéden el is fogyasztották az elkészített húst, a zacskó azonban továbbra is várta a sorsát. Emeletes kertes házban laknak, és amikor éjszaka lement és a konyha felé vezetett az útja, látta, hogy valami világít a kis kuka tetején. Először azt hitte, hogy telihold lévén az ablakon beszűrődő éles fény lehet az oka, de amikor közelebb hajolt, hogy megnézze, akkor látta, hogy az a kis húsdarab „világít”. Volt egy doboz csirkecombja is, amit másnap szintén elkészített, mivel többet szokott sütni, hogy a gyerekek el is vihessenek magukkal. Le szokta vágni a csontról a húst, most is így tette, de az előző éjszakai tapasztalatok miatt hétfő hajnalban is lement és hasonló dolgot tapasztalt.

Először azt gondolhatná az ember, hogy pusztán valami félreértésről lehet szó, de nem. Utánanéztünk az említett jelenségnek, és azt tapasztaltuk, hogy kiterjedt irodalma van a neten. Ezt most megosztjuk önökkel.


A tápban, takarmányban lévő összetevők sok mindent befolyásolhatnak az állat húsának ízétől adott esetben a bőre színéig is
Forrás: Internet

Egyelőre nincs ok az aggodalomra, hiszen minden jel arra mutat, hogy természetes jelenségről van szó, még ha a hatóságok nem is hallottak róla. Bár a látvány a nyugalom megzavarására alkalmas (nem csak az éjszakai napszak miatt), de nem érdemes pánikszerűen megszabadulni a már megvásárolt csirkehústól. A szervezetben ugyanis gyakran találhatók fluoreszcens anyagok, például a sejten belüli energiaátvitelhez és az izommozgatáshoz szükséges adenozin-trifoszfát (ATP), olvastuk. Ha a csirkehúson ennek a jelei láthatók, természetes folyamatról beszélhetünk. Ettől függetlenül más oka is lehet ennek, de – ahogy mi emberek fogyasztjuk a csirkét: sütve, főzve – minden esetben ehető. Tanulság: nappal főzzünk, éjszaka meg jobb, ha alszunk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában