Hazafiság iskolájáról

2017.09.19. 13:12

Kézigránát-hajítás és fegyverbemutató a baracsi általános iskolában

A pákozdi Katonai Emlékpark települt ki a község iskolájába és faluházába hétfőn délelőtt, a gyerekek örömére.

Pekarek János

Nagy izgalomban voltak a baracsi iskolások hétfőn délelőtt: bár intézményükben, a Széchenyi Zsigmond Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola aznap tanítás nélküli munkanapot tartott, mégis iskolában voltak: a hazafiság iskolájában!

Ezt a különleges pedagógiai elképzelést a pákozdi Katonai Emlékpark munkatársai találták ki és valósították meg. Oláh László főszervező, az emlékpark szakmai főreferense lapunknak elmondta: a pákozdi létesítményben rendszeresen szerveznek foglalkozásokat, amelyeken az 1848-49-es forradalom és szabadságharc történéseit elevenítik fel, a XX. századi háborúk történetét és a lövészárokharcok históriáját foglalják össze, bemutatják a Pákozdon álló doni emlékkápolnát, 1956 forrdalmáról tartanak előadást, illetve ismertetik a sorkatonaság történetét, valamint elmondják részvételünket a békefenntartásban: ami tulajdonképpen magyar találmány.

A fegyverbemutatóhoz a ballisztikai védőmellény is hozzátartozott Fotók: Zsedrovits Enikő

Ám, hogy ne csak a Pákozdra látogatók részesülhessenek mindebben, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör székesfehérvári szervezetével egyetértésben, a Fejér Megyei Kormányhivatal és a megyei védelmi bizottság támogatásával Pákozdtól távoli járásokba is elviszik ezeket a bemutatókat. Tavaly Lajoskomáromban jártak a kihelyezett programmal – idén Baracs került sorra.

Várai Róbert polgármester

Talán nem véletlenül: a Honvédség és Társadalom Baráti Kör elnöke Karsai Béla, aki Baracson született.

A katonai emlékpark pedagógiai programjából természetesen nem maradhattak ki a katonák sem: ezúttal egy székesfehérvári alakulat egyenruhásai segítették pákozdi kollégáikat az ismeretterjesztő munkában.

Oláh László főreferens

Volt fegyverbemutató pont, alaki foglalkozás, méghozzá olyan, ahol az 1848-as alaki mozdulatokat oktatták, a szuronyos puska fegyverfogásaival is megismerkedhettek az érdeklődő fiatalok, levetítettek minden osztálynak egy 12 perces filmet a pákozd-sukorói csatáról, a sorkatonaság és a huszárság történetével ismerkedtek.

Az egyik legsikeresebb foglalkozás a kézigránát-hajítás volt

Természetesen mindezt játékos foglalkozások színesítették: például kézigránát-hajítás is. Az első, második osztályosokat a faluház csarnokában ügyességi próbák várták. Érdekes tapasztalatunk volt, hogy a katonaság témaköre nem csak a fiúkat izgatta: a lányok legalább akkora kíváncsisággal fogadták az előadásokat és a gyakorlatokat – és sokszor ügyesebbnek is bizonyultak, mint a fiúk!

A kihelyezett foglalkozást meglátogatta dr. Simon László megyei kormánymegbízott, a megyei védelmi bizottság titkára, dr. Bárdos Zoltán tűzoltó alezredes és helyettese, Tóth Erik alezredes is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában